To Ισραήλ αποτίει επίσημο ύστατο φόρο τιμής στον Αριέλ Σαρόν

Παρουσία ηγετών χωρών και του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ αποτίει σήμερα ύστατο φόρο τιμής στον ισραηλινό πρώην πολέμαρχο και πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία.

Στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έπλεξαν το εγκώμιο του «μαχητή», διάσημου κυρίως για το ρόλο του στη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973, και για τον πόλεμό του κατά της τρομοκρατίας.

Ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε ότι θα «υπερασπισθεί σθεναρά τις αρχές» του στρατηγού Σαρόν για την ασφάλεια του Ισραήλ. «Το κράτος του Ισραήλ θα ακολουθήσει όλες τις δυνατές οδούς για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ο Αριέλ Σαρόν «ήταν ο ώμος πάνω στον οποίο στηριζόταν η ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο Πέρες.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «ένα περίπλοκο άνθρωπο, ο οποίος έζησε σε μια περίπλοκη εποχή και σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον».

Η επίσημη τελετή πραγματοποιείται στη μεγάλη πλατεία της Κνεσέτ, όπου βρίσκεται σ’ ένα βάθρο το φέρετρο, τυλιγμένο με τη σημαία του Ισραήλ.

Η οικογένεια, οι δύο γιοι και οι δύο εγγονοί του εκλιπόντος, καθώς και οι ισραηλινές και ξένες προσωπικότητες, έχουν πάρει θέση στη μια πλευρά του φερέτρου και οι στρατιωτικοί στην άλλη.

Εκτός από τον Μπάιντεν, παρόντες στην πρώτη σειρά ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος φορούσε ένα μαύρο κιπά, καθώς και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο στρατηγός Σαρόν, τον οποίο επονόμαζαν «μπουλντόζα», «άφησε στο πέρασμά του σημαντικές ζημιές, όμως ο στόχος του και το κίνητρό του ήταν πάντα σαφείς», δήλωσε ο Μπλερ, ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Η τελετή άρχισε με εβραϊκές προσευχές για τους νεκρούς από στρατιωτικούς ιερείς.

Ο στρατηγός Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών αφού έμεινε επί οκτώ χρόνια σε κώμα, πρόκειται να ενταφιαστεί στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με στρατιωτικές τιμές στο οικογενειακό αγρόκτημά του στο νότιο Ισραήλ, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την επιθυμία να ταφεί εκεί, δίπλα στη δεύτερη σύζυγό του, την Λίλι, είχε εκφράσει ο ίδιος. Οι δύο γιοι του, ο Γκιλάντ και ο Όμρι, καθώς και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς, θα εκφωνήσουν τους επικήδειους.

Δεδομένης της εγγύτητας της Γάζας που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, ο στρατός, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία έχουν αποστείλει ενισχύσεις στον τομέα όπου βρίσκεται το αγρόκτημα, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ετοιμότητας από φόβο μήπως εκτοξευθούν ρουκέτες.

Ο θάνατος του πρώην ισχυρού ανδρός της εθνικιστικής δεξιάς βύθισε το Ισραήλ σε ατμόσφαιρα εθνικού πένθους.

Περίπου 20.000 Ισραηλινοί παρήλασαν χθες, Κυριακή, μπροστά από το φέρετρο που είχε εκτεθεί μπροστά από το κοινοβούλιο. Πολλοί μιλούσαν για το χάρισμα και το κουράγιο του 11ου πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο στρατηγός Σαρόν θα μείνει στην Ιστορία ως αυτός που προχώρησε, το 2005, στην αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά επίσης ως ο αρχιτέκτονας της καταστροφικής εισβολής στο Λίβανο το 1982, όταν ήταν υπουργός Άμυνας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ κηδεύει τον Αριέλ Σαρόν

Ο σκληρός στρατηγός Αριέλ Σαρόν – Ποιος ήταν