Προς πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Έτοιμος να κηρύξει πρόωρες εκλογές στα μέσα Φεβρουαρίου του 2013, οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται κυρίως τον Νετανιάχου, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιόβαλ Στάινιτς δήλωσε ότι δεν θα δίσταζε να προκαλέσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πιθανώς στις 12 Φεβρουαρίου, αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να επιτύχει την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013.



Σύμφωνα με τους σχολιαστές, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που κατάρτισε ο Στάινιτς, το οποίο προβλέπει μέτρα λιτότητας, δεν έχει πρακτικά καμιά πιθανότητα να υιοθετηθεί πριν από το τέλος του έτους από τα κόμματα της πλειοψηφίας.

Το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο για τη διάλυση της Βουλής λίγο μετά την έναρξη της χειμερινής συνόδου στις 15 Οκτωβρίου δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Μεταφορών Ισραελ Κατζ, συνεργάτης του Νετανιάχου.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύθηκε από τις πρωτοφανείς επικρίσεις του Νετανιάχου κατά του υπουργού του της Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, αρχηγό του κεντρώου κόμματος Hatzmaout.

Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι δύο πολιτικοί σχημάτισαν ένα ισχυρό δίδυμο το οποίο όμως διαλύθηκε.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μπαράκ για «κινήσεις πίσω από την πλάτη του» στις ΗΠΑ προσπαθώντας να εμφανιστεί ως «μετριοπαθής» απέναντι στις «εξτρεμιστικές» θέσεις του πρωθυπουργού.



Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «10» μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου είχε απορρίψει αίτημα του Μπαράκ που ήθελε να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει υπουργός Άμυνας αν ο παρών συνασπισμός κέρδιζε τις εκλογές.

Το Μάιο ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για το Σεπτέμβριο πριν αλλάξει γνώμη και προς γενική έκπληξη δεχθεί το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα Καντίμα, πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο, στον κυβερνητικό του συνασπισμό.

Ωστόσο η συμμαχία αυτή δεν διήρκεσε πολύ.

Το Καντίμα εγκατέλειψε την κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου λόγω διαφωνιών σε σχέση με την τροποποίηση του νόμου για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ο Νετανιάχου διαθέτει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία με 66 βουλευτών σε σύνολο 120 εδρών.