Ισπανία: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας»

Μια μερική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία θα είναι «εξαιρετικά νέα» εφόσον επιβεβαιωθεί και εξαρτάται τώρα από το Κρεμλίνο να κάνει την επόμενη κίνηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών στην Ισπανία μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές μονάδες της επιστρέφουν στις βάσεις τους έπειτα από γυμνάσια κοντά στα σύνορα.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την τεράστια ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία αυτή τη στιγμή… Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας», είπε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και η διπλωματία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση στην κρίση, δήλωσε ο Αλμπάρες και πρόσθεσε πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα δεν δικαιολογείται και δεν υπάρχει αμυντικός λόγος για μια δύναμη τέτοιου μεγέθους.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε πως η Ρωσία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως αποχώρηση στρατευμάτων, προς την αποκλιμάκωση με την Ουκρανία, καθώς μέχρι τώρα έχει πει μόνο λόγια.

«Κάθε πραγματικό βήμα προς την αποκλιμάκωση θα ήταν λόγος για ελπίδα», είπε η Μπέρμποκ. «Εξαρτάται τώρα στη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και να τον υποστηρίξει με πολύ συγκεκριμένα μέτρα όπως η αποχώρηση στρατευμάτων», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters