«Κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, η Proactiva Open Arms θα ενταχθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης στα στενά του Γιβραλτάρ και της θάλασσας Αλμποράν» που χωρίζει το Μαρόκο από την Ισπανία, τις οποίες συντονίζει η ισπανική ακτοφυλακή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.
«Η εντατική εκστρατεία ποινικοποίησης των ΜΚΟ στην κεντρική Μεσόγειο και η εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών προκάλεσαν όχι μόνο το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά και την παράλυση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων διάσωσης, καθώς και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη νότια Ισπανία», γράφει η ΜΚΟ αιτιολογώντας την απόφαση αυτή.
Η αποστολή της Proactiva Open Arms, που θα αρχίσει τις ερχόμενες εβδομάδες, θα παραταθεί «όσο θα διαρκέσει η μεταναστευτική πίεση στη νότια Ισπανία και αυτό θα φαίνεται αναγκαίο», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.
Ξεπερνώντας την Ιταλία και την Ελλάδα, η Ισπανία έχει γίνει φέτος η υπ΄αριθμόν ένα πύλη εισόδου στην Ευρώπη παράτυπων μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Σχεδόν 28.000 έχουν φτάσει από τον Ιανουάριο επιβαίνοντας σε αυτοσχέδια πλεούμενα, περίπου ίσος αριθμός με όσους έφθασαν συνολικά διά ξηράς και θαλάσσης στην Ισπανία ολόκληρο το 2017, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε στα τέλη Μαΐου από το «αντισυστημικό» Κίνημα Πέντε Αστέρια και την ακροδεξιά Λέγκα, έκλεισε στη διάρκεια του καλοκαιριού τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία των ΜΚΟ που πλέουν στην κεντρική Μεσόγειο προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε μετανάστες που κινδυνεύουν.
Αυτός είναι ο λόγος που η Proactiva Open Arms αναγκάστηκε, τρεις φορές, να αποβιβάσει μετανάστες που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης σε ισπανικά λιμάνια –στη Βαρκελώνη, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την Αλχεθίρας– στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τον Ιούλιο, οι διασώστες είχαν ανακαλύψει μια γυναίκα που ζούσε ακόμα και δύο πτώματα σε ό,τι είχε απομείνει από μια λαστιχένια λέμβο ανοιχτά της Λιβύης και είχαν κατηγορήσει τη λιβυκή ακτοφυλακή –που το διέψευσε– ότι τους εγκατέλειψε στην τύχη τους μεσοπέλαγα.