Ισμαήλ Καανί: «Ο αρχηγός της δύναμης Quds είναι ζωντανός, αλλά ανακρίνεται από τους IRGC για τη δολοφονία του Νασράλα»

Ο Ισμαήλ Καανί, ο αρχηγός της διαβόητης ομάδας Quds, επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, είναι ζωντανός, αλλά ανακρίνεται, αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το Middle East Eye (MEE).

Ο Καανί δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον ο επικεφαλής της δύναμης Αλ Κουντς παραμένει ζωντανός.

Κατά το MEE οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) ερευνούν πώς το Ισραήλ διείσδυσε στην ανώτερη ηγεσία της Χεζμπολάχ, με τον Καανί και την ομάδα του να βρίσκονται κλεισμένοι και φρουρούμενοι σε μυστική τοποθεσία, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης τόσο μετά τον φόνο του Νασράλα, αλλά και το αποφασιστικό χτύπημα του Ισραήλ σε πλειάδα στελεχών της Χεζμπολάχ με τις εκρήξεις των βομβητών και των ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν ως μέσα επικοινωνίας ώστε να μην παρακολουθούνται μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, θεωρούν πως υπάρχουν κατάσκοποι στους κόλπους των ανώτερων Ιρανών διοικητών.

Κατά το MEE, οι IRGC υποψιάζονται πως υπάρχει ισραηλινή «διείσδυση», κυρίως σε στελέχη που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο. Μάλιστα η έρευνα επικεντρώνεται και στις κινήσεις του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν, που σκοτώθηκε στο πλευρό του Νασράλα.

Πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ πιστεύουν ότι η παραβίαση της ασφάλειας είναι «100 τοις εκατό ιρανική».

Δέκα πηγές στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό και τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων σιιτών και πηγών κοντά στη Χεζμπολάχ και στους IRGC, δήλωσαν στο MEE ότι ακόμη και ο Καανί, ένας από τους ανώτερους στρατηγούς του Ιράν, ερευνώνται.

Ο Καανί έγινε επικεφαλής της Δύναμης Quds μετά τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη του, Κασέμ Σολεϊμανί, από τις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2020.

Πηγή: middleeasteye.net