Ισμαήλ Χανίγιε: Οι «ειδεχθείς σφαγές» του Ισραήλ στη Γάζα εμποδίζουν την κατάπαυση του πυρός

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε, κατηγόρησε χθες Σάββατο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως έχει βαλθεί να εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με τις «ειδεχθείς σφαγές» που διαπράττουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο κ. Χανίγιε κάλεσε τους διεθνείς μεσολαβητές να ενεργήσουν έπειτα από δυο βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο οι οποίοι, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο δυο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του στρατιωτικού της βραχίονα.

Ο πρώτος βομβαρδισμός, στον καταυλισμό εκτοπισμένων αλ Μαγάζι, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 90 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 300, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Ο δεύτερος είχε στόχο τζαμί στον καταυλισμό προσφύγων ας Σάτι, στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας και η παλαιστινιακή πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Στην ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρεται ότι ο Ισμαήλ Χανίγιε επικοινώνησε με αντιπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου, χωρών οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, καθώς και με αντιπροσώπους του Ομάν και της Τουρκίας, για να συζητήσει τις χθεσινές «ειδεχθείς σφαγές».

Υπογράμμισε πως η παράταξή του έδωσε «θετική και υπεύθυνη» απάντηση στις νέες προτάσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όμως «η ισραηλινή θέση που έχει υιοθετηθεί από τον Νετανιάχου είναι να στηθούν εμπόδια που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας», συνεχίζει η ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε επίσης καταδίκασε δηλώσεις του κ. Νετανιάχου, «νέους όρους και νέα σημεία» που πρόσθεσε στην πρόταση για την κατάπαυση του πυρός η οποία αρχικά είχε παρουσιαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου. «Αυτό συνδέεται επίσης με τις ειδεχθείς σφαγές που διαπράχθηκαν από τον στρατό κατοχής», επέμεινε.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε κάλεσε τους μεσολαβητές να κάνουν «αυτό που απαιτείται μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση και άλλους για να λάβουν τέλος αυτές οι σφαγές». Οι κυβερνήσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου καταδίκασαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Η εξάλειψη των ηγετών της Χαμάς θα επιτρέψει να προχωρήσουμε προς την επίτευξη όλων των στόχων μας», είπε χθες ο κ. Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε νέο όρο: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο ώστε να αποτρέπει τη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών που προορίζονται για τους μαχητές της Χαμάς.

Χθες, ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε πως η στρατιωτική πίεση που της ασκείται ανάγκασε τη Χαμάς να επιδιώξει κατάπαυση του πυρός και ότι εκείνη ζητούσε 29 τροποποιήσεις στην πρόταση. «Δεν απομακρύνομαι ούτε χιλιοστό από την πρόταση στην οποία έδωσε την ευλογία του ο πρόεδρος Μπάιντεν» και «δεν θα επιτρέψω στη Χαμάς να αποκλίνει ούτε ένα χιλιοστό», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters