Πηγή: Liberty Voice
Σύγχυση υπάρχει σχετικά με το όνομα της τρομοκρατικής ομάδας τζιχαντιστών που ευθύνεται για την πολύμηνη κρίση στην Μέση Ανατολή και είναι εύλογο το ερώτημα κατά πόσο οι όροι ISIS (ελλ: ΙΚΙΣ), ISIL (ελλ: ΙΚΙΛ) και Ισλαμικό Κράτος είναι το ένα και το αυτό.
Οι τρεις όροι χρησιμοποιούνται εξίσου από τα παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα και πολλοί αναγνώστες μπερδεύονται ως προς το κατά πόσο είναι μία εξτρεμιστική ομάδα ή τρεις. Άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτήν ως ISIS. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ την αποκαλούν ISIL. Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές προτιμούν εμφανώς το Ισλαμικό Κράτος. Αν και τα τρία ονόματα σημαίνουν το ίδιο και το αυτό, τίθεται το εύλογο ερώτημα ως προς το γιατί αναφέρονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Η εξτρεμιστική ομάδα ιδρύθηκε το 1999 από τον ιορδανικής υπηκοότητας Αμπού Μουσάμπ αλ- Ζαρκάουι, με την αρχική επωνυμία Jama’ al-Tawhid wal-Jihad και στη συνέχεια μετονομάστηκε “αλ- Κάιντα του Ιράκ”, αφού εντάχθηκε στο τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον Οκτώβριο του 2004. Καθ’ όσο η ομάδα αυτή επαναπροσδιοριζόταν στο πέρασμα του χρόνου, οι μετονομασίες συνέχιζαν να διαδέχονται η μια την άλλλη. Έτσι, τον Ιούνιο του 2014, ο τωρινός ηγέτης, Μπακρ αλ-Μπακχντάντι (Bakr al-Baghdadi), διακήρυξε την ίδρυση ενός Ισλαμικού Κράτους (ή Χαλιφάτου) σε κατακτημένα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.
Οι πρώτες τρεις λέξεις του αρχικού αραβικού ονόματος μεταφράζονται ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του …“al-Sham,” που παραπέμπει είτε στην ίδια την Συρία είτε σε μια απροσδιόριστη περιοχή γύρω από την χώρα αυτή. Αν λάβουμε υπόψη την Συρία, το ακρωνύμιο αντιστοιχεί στον όρο ISIS (στα ελληνικά ΙΚΙΣ). Παρόλα αυτά, το al-Sham, αυτή η απροσδιόριστη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι ιστορικά γνωστή και ως Λεβάντε, μια ιστορική γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει σημερινές χώρες όπως είναι το Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και την Συρία. Η χρήση του όρου Λεβάντε για τον προσδιορισμό της διεκδικούμενης περιοχής οδηγεί στο ακρωνύμιο ISIL (στα ελληνικά ΙΚΙΛ).
Τον Ιούνιο του 2014 η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο, όταν το ISIL ανακοίνωσε πως καταργεί τα τελευταία δυο γράμματα των ακρωνυμίων ISIS ή ISIL με έμφαση στον πολιτικό όρο Ισλαμικό Κράτος (ακρωνύμιο IS στα αγγλικά και ΙΚ στα ελληνικά). Αυτή η πράξη, τεκμηριώνει τις δομικές διαφορές μεταξύ της αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ η πρώτη αναπτύσσεται σε δίκτυα που συνδέονται μεταξύ του υπό μια βάση φονταμενταλιστική, το Ισλαμικό Κράτος αντιθέτως, έχει θέσει ως δομικό στόχο τον έλεγχο ενός πραγματικού ισλαμικού κράτους σουνιτών, με διευρυμένα σύνορα.
Ηγετικές μουσουλμανικές ομάδες παγκοσμίως, όπως ο Σύνδεσμος Μουσουλμάνων Νομικών και η Ισλαμική Κοινότητα της Βρετανίας, αντέδρασαν σφόδρα σε αυτήν την διακήρυξη και κάλεσαν την τρομοκρατική ομάδα να αλλάξει την επωνυμία της. Οι μουσουλμανικές ενώσεις υποστηρίζουν πως το “Ισλαμικό Κράτος” δεν είναι ούτε ισλαμικό ούτε κράτος και δεν απηχεί τις αντιλήψεις των πιστών μουσουλμάνων. Θεωρούν ότι ο όρος ισλαμικός προτρέπει νέους ανθρώπους να ταχθούν υπέρ της οργάνωσης. Για το λόγο αυτό μάλιστα, προέτρεψαν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αναφέρεται στην οργάνωση ως “Μη- Ισλαμικό Κράτος” (Unislamic State).
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, χρησιμοποιεί τον όρο ISIL (στα ελληνικά ΙΚΙΛ) καθώς το τελευταίο γράμμα του ακρωνύμιου, το Λ, παραπέμπει στον γεωγραφικό όρο Λεβάντε, που κατά το επιτελείο του είναι η πιο δόκιμη μετάφραση του αραβικού. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε εξαρχής πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την μετονομασία της οργάνωσης σε Ισλαμικό Κράτος και επομένως δεν χρησιμοποιούν στη φρασεολογία τους τον όρο αυτό. Αυτό το εξτρεμιστικό μόρφωμα, για τους Αμερικανούς, δεν είναι ούτε Ισλαμικό ούτε Κράτος.
Ο λόγος τώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποιεί τον όρο ISIL αντί του ISIS, είναι συγκεχυμένος και έχει ανοίξει παράπλευρες συζητήσεις μεταξύ των δημοσιογράφων του αμερικανικού τύπου. Για κάποιους, το επιτελείο Ομπάμα προτιμά να μη χρησιμοποιεί τον όρο ISIS (ΙΚΙΣ) διότι το Σ παραπέμπει στην Συρία. Μια άλλη θεωρεία που έχει διατυπωθεί, βασίζεται στο γεγονός ότι ο όρος Λεβάντε αφορά μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που περιλαμβάνει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το Ισραήλ. Για κάποιους, η χρήση του όρου Λεβάντε, από τον πρόεδρο Ομπάμα, είναι μια πράξη ασέβειας προς το Ισραήλ. Το επιχείρημα στηρίζεται στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες για να εκφράσουν τη φιλοδοξία τους κάποια στιγμή, να επιτεθούν και να καταλάβουν το Ισραήλ, εξαφανίζοντας το εβραϊκό κράτος από τον γεωγραφικό χάρτη.
Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: Liberty Voice
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν χρησιμοποιήθηκε ο εναέριος χώρος της Τουρκίας για βομβαρδισμούς»
Έτσι έγινε το «παζάρι» για την απελευθέρωση των Τούρκων από τους ισλαμιστές
Δεκάδες τζιχαντιστές νεκροί απο αεροπορικές επιδρομές