Ισημερινός: Ο Πρόεδρος Νομπόα επιδιώκει την εκ νέου εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων

REUTERS/Vicente Gaibor

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, προωθεί αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί εκ νέου η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στην επικράτεια του κράτους των Άνδεων, ανήγγειλε χθες Δευτέρα μέσω X.

«Θα παρουσιάσουμε σχέδιο μερικής αναθεώρησης του Συντάγματος στο κοινοβούλιο το οποίο τροποποιεί ουσιαστικά το Άρθρο 5» του θεμελιώδους νόμου, το οποίο «απαγορεύει την εγκαθίδρυση ξένων στρατιωτικών βάσεων (…) για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε ο πρόεδρος προσθέτοντας πως «σε μια διεθνή σύρραξη, χρειαζόμαστε εθνική και διεθνή αντίδραση».

Το Σύνταγμα του Ισημερινού απαγορεύει την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων ή ξένων εγκαταστάσεων για στρατιωτικούς σκοπούς στην επικράτεια της χώρας από το 2008. Τον Ιανουάριο, ο κ. Νομπόα κήρυξε τον Ισημερινό σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης», εξαιτίας του κύματος βίας των συμμοριών που σαρώνει τη χώρα κι αποδίδεται σε συγκρούσεις ανάμεσά τους για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

«Ανοικοδομούμε τη χώρα που η αριστερά άφησε γονατισμένη, τη χώρα που μετατράπηκε σε λίκνο διακίνησης ναρκωτικών» και «μαφιών», με την «ψευδαίσθηση της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο πρόεδρος σε βίντεο τραβηγμένο σε στρατιωτική βάση στη Μάντα.

Στη βάση αυτή στην παραθαλάσσια πόλη του Ισημερινού ήταν εγκατεστημένες οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που δρούσαν στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών. Όμως ο πρώην πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα, απαίτησε οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη βάση να φύγουν το 2009.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters