Ιρανικά συστήματα αεράμυνας για το Στρατό του Λιβάνου

 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammed Javad Zarif, αναμένεται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Λίβανο αργότερα αυτή την εβδομάδα, για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους, καθώς και με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Το ταξίδι έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Νασράλα ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να προσφέρει όπλα και χρήματα στο Λίβανο. Δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση.

Μια διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο Ζαρίφ θα συζητήσει με αξιωματούχους μια πρόταση για την παροχή στο στρατό του Λιβάνου ενός ιρανικού συστήματος αεράμυνας, το οποίο σύμφωνα με το Νασράλα θα κάνει τον στρατό του Λιβάνου «τον ισχυρότερο στην περιοχή.»

Ο υπουργός έχει προγραμματιστεί να διεξάγει συνομιλίες την Κυριακή και τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Michel Aoun, τον Πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri, τον Πρωθυπουργό Saad Hariri και τον Υπουργό Εξωτερικών Jebran Bassil.

Η πηγή δήλωσε ότι ο Ζαρίφ θα εξηγήσει επίσης στους αξιωματούχους τη στάση της Τεχεράνης σχετικά με τη σύγκρουσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση στις ιρανικές θέσεις θα επιφέρει βίαια αντίποινα.

Ο Νασράλα διαμήνυσε ότι «θα συμμετάσχουμε σε κάθε πόλεμο στο Ιράν.»

Ιράν είχε αρχικά προτείνει επισήμως τον εξοπλισμό του Λιβανέζικου Στρατού το 2014 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από τον τότε υπουργό Άμυνας Σαμίρ Μοκμπέλ στην Τεχεράνη.

Πηγή Asharq Al-Awsat