Ιράν: Ζητά τερματισμό των συγκρούσεων και «αντιπροσωπευτική» κυβέρνηση στο Αφγανιστάν

Το Ιράν, το οποίο ανησυχεί για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στο γειτονικό του Αφγανιστάν, κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές» στη χώρα αυτή να σταματήσουν την βία και να διαπραγματευτούν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα είναι «αντιπροσωπευτική της ποικιλομορφίας» της χώρας.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση» που περνάει το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου επωφελούμενοι από την σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

«Όλες οι ομάδες και όλα τα πολιτικά στρατόπεδα θα πρέπει να απέχουν από την προσφυγή στην βία και να δεσμευτούν στην οδό των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με τον οποίο «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα πολιτικά στρατόπεδα στο Αφγανιστάν».

Το Ιράν «ελπίζει ότι ο λαός (…) και οι διάφορες (αφγανικές) ομάδες θα αδράξουν την ευκαιρία που δίδεται με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για να εγκαθιδρύσουν μια κυβέρνηση (…) αντιπροσωπευτική της ποικιλότητας (της χώρας) που θα διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με τους γείτονές της», σημείωσε επίσης.

Δείτε επίσης Αφγανιστάν: Αιματηρές μάχες ανάμεσα σε Ταλιμπάν και μέλη της Αντίστασης στην «Κοιλάδα των Πέντε Λεόντων»

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό ότι έχουν αλλάξει και ότι το καθεστώς τους θα είναι λιγότερο ωμό από την προηγούμενη φορά, μεταξύ του 1996 και του 2001.

Ωστόσο αυτό δεν έχει αποτρέψει ένα πλήθος ανθρώπων που δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις τους να θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως μαρτυρούν οι σκηνές χάους που παρατηρούνται αυτές τις μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τα σύνορα της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με το Αφγανιστάν εκτείνονται σε περισσότερα από 900 χιλιόμετρα και η Τεχεράνη είχε συγκρουσιακές σχέσεις με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από αυτούς. Το Ιράν δεν είχε αναγνωρίσει ποτέ την κυβέρνησή τους.

Η ιρανική κυβέρνηση δείχνει ωστόσο ότι σχεδιάζει μια προσέγγιση με το ισλαμιστικό αυτό κίνημα σουνιτών εδώ και μήνες αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ιράν έχει δεχθεί ήδη περισσότερους από 3,46 εκατομμύρια Αφγανούς στο έδαφός του, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι πρόσφυγες ή παράτυποι μετανάστες, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 4% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Χατιμπζαντέχ απέφυγε να δώσει απάντηση στα πιεστικά ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με το πόσοι Αφγανοί πρόσφυγες εισήλθαν στο Ιράν πρόσφατα.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ