Τουλάχιστον 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο νοτιοανατολικό Ιράν σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε αυτονομιστική οργάνωση που είναι ενεργή εκεί.
Οι δράστες επιτέθηκαν χθες Πέμπτη γύρω στα μεσάνυκτα στην έδρα της αστυνομίας στην πόλη Ρασκ της επαρχίας αυτής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
«Στη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης σκοτώθηκαν 11 αστυνομικοί και άλλοι τραυματίστηκαν», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Αλιρεζά Μαρχαματί.
«Οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στο διοικητικό κέντρο του στρατού που στοχοθετήθηκε το προασπίστηκαν γενναία. Τραυμάτισαν και σκότωσαν κάποιους επιτιθέμενους», πρόσθεσε ο ίδιος όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.
Ο εισαγγελέας της Ζαχεντάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας, ο Μεχντί Σαμσαμπαντί επεσήμανε από την πλευρά του ότι επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».
Ο διοικητής της αστυνομίας της επαρχίας Σιστάν- Μπαλουτσιστάν βρέθηκε σήμερα στη Ρασκ, όπου «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», σύμφωνα με το Irna.
Το πρακτορείο Isna μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που αναζητούσε δράστες πάνω από τα βουνά στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.
Απαγωγές και επιθέσεις
Η τεράστια επαρχία του Σιστάν- Μπαλουτσιστάν είναι θέατρο συχνών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τη μία πλευρά και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, ανταρτών της μειονότητας των Βαλούχων και ακραίων σουνιτικών ομάδων.
Η επαρχία αυτή είναι μεταξύ των πιο φτωχών του Ιράν, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ιρανούς που είναι σιίτες.
Σε σύντομη ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram η αυτονομιστική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ, που διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες ζωής για τα μέλη της εθνοτικής μειονότητας των Βαλούχων, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Η οργάνωση αυτή σχηματίστηκε το 2012 από πρώην μέλη ακραίας σουνιτικής οργάνωσης η οποία εξαπέλυε αιματηρή εξέγερση στην επαρχία αυτή ως το 2010. Η Τζάις αλ Αντλ είναι γνωστή κυρίως για την απαγωγή 12 Ιρανών αστυνομικών και στρατιωτών στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν τον Οκτώβριο του 2018.
Τον Ιούλιο δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος της Ζαχεντάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ίδια οργάνωση.
Η Τζάις αλ Αντλ κατηγόρησε το αστυνομικό τμήμα της Ρασκ στο οποίο επιτέθηκε ότι είναι μεταξύ των «υπευθύνων για την τραγωδία της αιματηρής Παρασκευής», μια αναφορά στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τότε η πόλη Ζαχεντάν είχε γίνει θέατρο επί πολλές ημέρες βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά τον φερόμενο ως βιασμό μίας έφηβης για τον οποίο κατηγορήθηκε αστυνομικός.
Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ