Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι το Μπαχρέιν θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη «σκληρή εκδίκηση» του ίδιου του λαού του και των Παλαιστινίων για την κίνηση του αραβικού αυτού κράτους του Κόλπου να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μπαχρέιν θα πρέπει να περιμένει τη σκληρή εκδίκηση των Μουτζαχεντίν (Ισλαμιστών μαχητών) που έχει στόχο την απελευθέρωση της Κουντς (Ιερουσαλήμ) και του περήφανου μουσουλμανικού έθνους της αυτής της χώρας», δήλωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους.
Το χρονικό
Το βασίλειο του Μπαχρέιν έγινε το τελευταίο αραβικό κράτος που συμφώνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των πιέσεων του Ντόναλντ Τραμπ να χαλαρώσει η απομόνωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Έτσι, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σειρά είχε το Μπαχρέιν.
Την είδηση ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ίσα Αλ Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι συμφώνησαν «να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν».
«Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν υπάρχει πιο ισχυρή απάντηση στο μίσος που γεννήθηκε στις 11/9 από αυτήν τη συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Μας πήρε 26 χρόνια μεταξύ της δεύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας με μια αραβική χώρα και της τρίτης, αλλά μόνο 29 ημέρες μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης, και θα υπάρξουν περισσότερα», είπε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στην ειρηνευτική συνθήκη του 1994 με την Ιορδανία και τις πιο πρόσφατες συμφωνίες.
Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, πρόκειται να υπογραφεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Στη σημερινή ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τραμπ να παραβρεθεί σε αυτήν την τελετή. Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, με την ευκαιρία αυτή, θα υπογράψουν μια «ιστορική Διακήρυξη Ειρήνης».
Οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «άλλη μια ιστορική εξέλιξη», υποστήριξε ότι υπάρχει «φοβερός ενθουσιασμός» και από άλλες χώρες που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για μια «νέα εποχή ειρήνης».
Η Παλαιστίνη ανακαλεί τον πρέσβη της
Στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σε μια πρώτη αντίδραση, έκαναν λόγο για «προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα».
Η σύμφωνία αυτή συνιστά οπισθοδρόμηση για την παλαιστινιακή ηγεσία που έχει παροτρύνει τα αραβικά έθνη να μην προσχωρήσουν στην αναγνώριση έως ότου κατοχυρώσουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό ήταν ένα από τα λίγα χαρτιά που εξακολουθούν να κατέχουν οι Παλαιστίνιοι καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν παγωμένες.
«Αυτό είναι άλλη μια πισώπλατη μαχαιριά στην παλαιστινιακή υπόθεση, στον παλαιστινιακό λαό και τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Wasel Abu Yousef, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. «Είναι προδοσία της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινίων … Δεν βλέπουμε απολύτως καμία δικαιολογία για αυτήν την ελεύθερη εξομάλυνση με το Ισραήλ».
Ο υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων Riyad al-Malki ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι η Παλαιστίνη αποφάσισε να καλέσει αμέσως τον πρέσβη της στο Βασίλειο του Μπαχρέιν.
Ο Αλ-Μάλκι είπε ότι κάλεσε αμέσως τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στο Μπαχρέιν για διαβουλεύσεις σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση του Μπαχρέιν.
Η τέταρτη αραβική χώρα
Η σημερινή συμφωνία καθιστά το Μπαχρέιν την τέταρτη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποκτά πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν δεν έχει πολεμήσει ποτέ εναντίον του Ισραήλ και δεν μοιράζεται τα σύνορά του με αυτό. Ωστόσο, το Μπαχρέιν, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, απέρριψε από καιρό τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ ελλείψει ειρηνευτικής συμφωνίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967.
Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, οι ηγεμόνες του Μπαχρέιν κατηγόρησαν το Ιράν για τον οπλισμό των μαχητών στο νησί. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες, αν και οι ειδικοί όπλων πιστεύουν ότι τα εκρηκτικά που βρέθηκαν εκεί έχουν ομοιότητες με άλλα που συνδέονται με το Ιράν. Το Ισραήλ και το Ιράν θεωρούν αλλήλους ως κορυφαίους περιφερειακούς εχθρούς.
Το Ιράν χαρακτήρισε «προδοσία» του ισλαμικού αγώνα και των Παλαιστινίων και τις δύο πρόσφατες συμφωνίες. «Οι απερίσκεπτοι ηγέτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για τα σιωνιστικά σχέδια. Θα έπρεπε να μάθουν το μάθημα από την ιστορία. Αύριο θα είναι αργά!» ήταν η ανάρτηση του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού συμβούλου του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου για διεθνή θέματα.