Ιράν: «Το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» – Ισραήλ και ΗΠΑ ετοιμάζονται για αντίποινα

REUTERS/Mohamed Azakir

Το σημερινό ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

To Ισραήλ ήδη προετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα από το Ιράν για τον βομβαρδισμό στη Βηρυτό. Σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά ΜΜΕ, την ώρα της επίθεσης στο υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ βρίσκονταν και Ιρανοί αξιωματούχοι.

Το σημείο που χτύπησε ο ισραηλινός στρατός ήταν μία πυκνοκατοικημένη περιοχή και στα γύρω κτίρια υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι. Οι λιβανικές αρχές κάνουν λόγο για εκατοντάδες εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια, καθώς 6 κτίρια κατέρρευσαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια πανίσχυρη βόμβα «bunker buster» για να καταστρέψει το υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρουν ισραηλινές και λιβανικές πηγές, οποιοσδήποτε βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια είναι πάρα πολύ απίθανο να βγει ζωντανός

Συναγερμός στις πρεσβείες του Ισραήλ 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βηρυτό, οι πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας τους, φοβούμενες επιθέσεις από υποστηρικτές της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, ο στρατός του Λιβάνου έχει στήσει φράχτη ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό. 

Από την μεριά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι, έκανε έκκληση σε όλους τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο «με την επόμενη διαθέσιμη πτήση», καθώς αναμένεται νέα κλιμάκωση στον πόλεμο.

Φωτογραφία Reuters