Ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 που παραδόθηκε πρόσφατα από τη Ρωσία αναπτύχθηκε στο κεντρικό Ιράν για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό, μετέδωσε χθες Κυριακή το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.
Σε ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο εικονίζεται ένα όχημα να υψώνει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους του προς τον ουρανό, πλάι σε άλλο εξοπλισμό αεράμυνας.
Η προστασία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας «σε κάθε περίπτωση», δήλωσε στο IRIB ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαϊλί, επικεφαλής της ιρανικής αεράμυνας. «Σήμερα, ο ουρανός του Ιράν είναι από τους ασφαλέστερους στην περιοχή», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματικός της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν μερικές ώρες αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διαβεβαίωσε ενώπιον του ταξίαρχου Εσμαϊλί και άλλων ανώτατων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας ότι η ιρανική στρατιωτική ισχύς έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα.
«Η αντίσταση και η συνεχής, θορυβώδης εκστρατεία προπαγάνδας για τους S-300 και το εργοστάσιο του Φορντό δείχνουν τον πικρόχολο χαρακτήρα του εχθρού», συνέχισε.
«Το σύστημα S-300 είναι αμυντικό σύστημα, όχι επιθετικό, αλλά οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου το Ιράν να μην το αποκτήσει», συμπλήρωσε ο Αλί Χαμενεΐ.
Οι εγκαταστάσεις του Φορντό, σε ένα βουνό κοντά στην πόλη Κομ, έπαψαν να εμπλουτίζουν ουράνιο αφότου τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την οποία συνήψε η Ισλαμική Δημοκρατία με τις μεγάλες δυνάμεις. Οι 1.044 συσκευές φυγοκέντρισης παρέμειναν για ερευνητικούς σκοπούς.
Την 21η Αυγούστου, το Ιράν επέδειξε δημόσια για πρώτη φορά το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Bavar 373, που κατασκευάζεται εντός της χώρας και θεωρείται συγκρίσιμο με το ρωσικό σύστημα S-300, σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να συνεχίζει να αυξάνει τις στρατιωτικές του δυνατότητες παρά τις ανησυχίες της Δύσης.
Η Τεχεράνη άρχισε το πρόγραμμα για την κατασκευή του συστήματος όταν η Ρωσία ανέστειλε το 2010 την ισχύ της διμερούς σύμβασης για την πώληση S-300 λόγω των κυρώσεων των δυτικών κρατών και τον ΟΗΕ οι οποίες είχαν σκοπό να πιέσουν το Ιράν – που υπήρχαν υποψίες ότι επεδίωκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα – να σταματήσει τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ