Ιράν – θάνατος Ραϊσί: Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την μοιραία πτώση του Bell 212

Stringer/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί συνετρίβη εξαιτίας δυσχερών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της έρευνας, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και άλλοι αξιωματούχοι, σκοτώθηκαν τον περασμένο Μάιο κατά την πτώση του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν, σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν.

Το χρονικό της συντριβής του Bell 212 και του θανάτου του Ραϊσί

Το απόγευμα της 19ης Μαΐου σήμαινε συναγερμός όταν το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ελικόπτερο πραγματοποίησε ανώμαλη προσγείωση και πως το εν λόγω ελικόπτερο μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τοπικούς αξιωματούχους.

Αμέσως άρχισαν οι έρευνες υπό αντίξοες συνθήκες, όμως από την αρχή φαινόταν ότι δεν θα είχαν αίσιο τέλος. Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν «είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου…Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές».

Το πρωί της 20ής Μαΐου κι ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδιδε θρησκευτικούς ύμνους και φωτογραφίες του προέδρου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποιούσαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Αν και το δυστύχημα αποδόθηκε σχεδόν αμέσως στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το εμπάργκο στη χώρα του, που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταλλακτικών και – κατά τον ίδιο – την συντριβή του Bell 212.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ