Ιράν: Τα τρία «κύματα» της ισραηλινής επίθεσης και οι ιρανικοί εξοπλισμοί που επλήγησαν

To Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με 100 μαχητικά αεροσκάφη κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου, 26 Οκτωβρίου 2024, στοχεύοντας αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στην επίθεση κατά του Ιράν, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, συμμετείχαν ισραηλινά F-15, F-16, F-35, αεροσκάφη προειδοποίησης, ηλεκτρονικού πολέμου και διάσωσης. Τα αεροσκάφη έμειναν έξω από τον εναέριο χώρο του Ιράν, ενώ οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις: Τεχεράνη, Χουζεστάν και Ιλάμ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τις επιδρομές της νύκτας «επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».

Οι στόχοι περιελάμβαναν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής UAV και βάσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων – όλα μέρος του πυρήνα της βιομηχανίας όπλων του Ιράν.

Επίθεση σε τρία κύματα

Στο πρώτο κύμα, η επίθεση επικεντρώθηκε στα ιρανικά συστήματα αεράμυνας και τις εγκαταστάσεις ραντάρ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε εγκατάσταση ραντάρ στην περιοχή Sawida της νότιας Συρίας. Την ίδια ώρα, επιθέσεις αναφέρθηκαν και στο έδαφος του Ιράκ.

Στο δεύτερο και το τρίτο κύμα, η επίθεση επεκτάθηκε και σε άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων πυραύλων και των εγκαταστάσεων παραγωγής UAV.

Μεταξύ των αναφερόμενων στόχων ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Αλί στην Τεχεράνη, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ως στρατιωτική βάση, αν και το Ιράν το αρνείται.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ζημιές στην βιομηχανική περιοχή Shamsabad, νότια της Τεχεράνης.

Η επίθεση διήρκεσε αρκετές ώρες λόγω του γεωγραφικού μεγέθους της χώρας και της ευρείας εξάπλωσης των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων.

Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα, η πολυπλοκότητα της επιχείρησης και η γεωγραφική διασπορά των στόχων καθιστούν δύσκολη την εκτίμηση του ακριβούς μεγέθους της ζημιάς.

Χτυπήθηκε μυστική βάση και S-300

Σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, μία από τις τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν στις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ήταν ένα σύστημα αεράμυνας S-300 του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμ Χομεϊνί κοντά στην Τεχεράνη.

Επίσης, στοχοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις βάσεις πυραύλων του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν επίσης τη μυστική στρατιωτική βάση Parchin στα περίχωρα της Τεχεράνης, τα περισσότερα όμως καταρρίφθηκαν.

Όπως φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες της NASA, μια συστοιχία πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς MIM-23 Hawk ή Mersad στοχεύτηκε χθες το βράδυ στα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Channel 12 / Φωτογραφία αρχείου Reuters