Ιράν: Σκληρή απάντηση στις «απειλές» των ΗΠΑ για τις εξαγωγές πετρελαίου

Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν, καθώς το Ιράν είναι έτοιμο για κάθε απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που έδωσαν σε αγοραστές ιρανικού αργού, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγή από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου χρειάζεται να τερματίσουν άμεσα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, προκαλώντας άλμα 3% στις τιμές του αργού στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του έτους.

«Είτε συνεχιστούν οι εξαιρέσεις είτε όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα είναι μηδενικές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός κι αν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου…και αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» σύμφωνα με το Tasnim.

«Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και συνθήκες για την εξέλιξη των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας μας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα…Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής ή την απουσία αυτής για να εξάγει το πετρέλαιο του», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το Tasnim.

«Έχουμε χρόνια εμπειρίας στο να εξουδετερώνουμε τις προσπάθειες των εχθρών να καταφέρουν πλήγματα εναντίον της χώρας», πρόσθεσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να ανακοινώσει πως από τη 2α Μαΐου δεν θα παραχωρείται πλέον εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε «οποιαδήποτε χώρα» εισάγει ιρανικό αργό, αποκάλυψε ο αρθρογράφος της Ουάσινγκτον Πόουστ, επικαλούμενος δύο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία δεν κατονόμασε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι ο στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν». Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού και συμπυκνώματος από το Ιράν είναι η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ