Οργισμένη εμφανίζεται η Σαουδική Αραβία έναντι του Ιράν. Αυτή τη φορά, δε, αιτία δεν είναι η υποστήριξη των σιιτών της Υεμένης από την Τεχεράνη, αλλά η υποστήριξη που, εκ νέου, αυτή παρέχει στην παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές «Σαουδάραβες αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν επαφές με ηγέτες της Χαμάς, εκτός της Λωρίδας της Γάζας, με τους οποίους συζήτησαν τις εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν και Χαμάς». Οι Σαουδάραβες απαίτησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη Χαμάς, να διακόψει κάθε επαφή με το Ιράν, υποσχόμενοι, από την πλευρά τους, να ασκήσει η Σαουδική Αραβία πιέσεις προς το Ισραήλ, ώστε αυτό να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που έχει επιβάλει από το 2007.
Οι ηγέτες της Χαμάς, πάντως, δεν έχουν ακόμα δώσει απάντηση στις σαουδαραβικές προτάσεις. Περιορίστηκαν να υποσχεθούν πως θα τις μελετήσουν. Την προηγούμενη, πάντως, εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Χαμάς βρέθηκε στο Ιράν, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τεχεράνη, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω της στάσης της παλαιστινιακής οργάνωσης έναντι της Τουρκίας, αλλά και των τζιχαντιστών.
Σαουδική Αραβία και Ιράν αποτελούν, μαζί με την Τουρκία, τις τρείς περιφερειακές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που μάχονται για την πρωτοκαθεδρία. Οι σχέσεις του Ιράν με την Σαουδική Αραβία διαταράχθηκαν ιδιαίτερα, μετά την εμπλοκή της τελευταίας στον πόλεμο στην Συρία, όπου υποστήριξε τις αντιμαχόμενες τον πρόεδρο Άσαντ ομάδες. Ο Άσαντ όμως είναι σύμμαχος του Ιράν.
Οι δύο χώρες επίσης συγκρούονται για τον έλεγχο, ουσιαστικά, της Υεμένης. Το Ιράν υποστηρίζει την ισχυρή σιιτική κοινότητα της χώρας αυτής. Ωστόσο για την Σαουδική Αραβία η Υεμένη ανήκει στη δική της ζώνη επιρροής και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει την εξάπλωση της ιρανικής-σιιτικής επιρροής στη χώρα αυτή.
Μια άλλη παράμετρος αφορά την στενή, πλέον, προσέγγιση ΗΠΑ και Ιράν. Το σαουδαραβικό καθεστώς φοβάται, όχι άδικα, ότι αν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη διαχείριση των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, το ίδιο αυτό καθεστώς θα χάσει την σημασία που είχε ως σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Η τελευταία αυτή παράμετρος βάρυνε ιδιαίτερα στη σκέψη της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας και την οδήγησε στην απόφαση να μετάσχει στον αμερικανικής έμπνευσης συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.
Η Χαμάς διατηρούσε στενότατους δεσμούς με το Ιράν πριν την έναρξη του πολέμου στην Συρία. Τώρα φαίνεται πως οι παλιές αγάπες αναζωπυρώνονται. Πριν, μόλις, λίγες μέρες εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, ευχαρίστησε, δημόσια, την Τεχεράνη για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που παραχώρησε στην οργάνωση και χάρη στην οποία η Χαμάς αντιμετώπισε το Ισραήλ, κατά την πρόσφατη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως το Ιράν για την παραχώρηση ρουκετών με τις οποίες διεξήχθη η «καλοκαιρινή επίθεση», όπως είπε, της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς όμως ευχαρίστησε και το Κατάρ και φυσικά την Τουρκία.
Πηγή : worldbulettin
Μετάφραση-επιμέλεια : On Alert