Ιράν: Ρεσάλτο σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης [vid]

Οι δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων με σημαία Παναμά στα στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Το δεξαμενόπλοιο «Niovi», έπλεε από το Ντουμπάι προς το Fujairah, ένα άλλο λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όταν ακινητοποιήθηκε από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGCN).

«Δεκάδες σκάφη ταχείας επίθεσης του IRGCN περικύκλωσαν το πλοίο στη μέση του στενού», ανέφερε η δήλωση του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν, αναφερόμενη στη ναυτική δύναμη της Φρουράς της Επανάστασης.

«Το IRGCN στη συνέχεια ανάγκασε το πετρελαιοφόρο να αντιστρέψει την πορεία του και να κατευθυνθεί προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Μπαντάρ Αμπάς, στο Ιράν», ανέφερε.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ:

Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από την ειρηνευτική δύναμη για το περιστατικό και στη συνέχεια ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να κάνει τις απαραίτητες διπλωματικές επαφές. Το πλοίο διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία και έχει σημαία Παναμά, ενώ ο καπετάνιος είναι Έλληνας, γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό» στα υπουργεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πλοίο βρίσκεται υπό την κατοχή των ιρανικών αρχών και η Ελλάδα ζητάει επίσημες απαντήσεις σχετικά με το περιστατικό. Δηλαδή αν πρόκειται για πειρατεία, κατάσχεση ή έναν απλό έλεγχο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Φωτογραφία Reuters