Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν που θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζει όμως τη σημασία που έχει η αυστηρή τήρηση της διαδικασίας επαλήθευσης της τήρησής της και η διατήρηση της δυνατότητας εκ νέου επιβολής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πέραν αυτών των σημείων, στα οποία στάθηκε σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μια μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή, το Ριάντ επιμένει επίσης οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί λόγω της υποστήριξης που φέρεται να προσφέρει η Τεχεράνη στην τρομοκρατία ή λόγω παραβιάσεων διεθνών συμφωνιών για τους εξοπλισμούς να μην αρθούν.
Εξάλλου η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να αποκαταστήσει “καλύτερες σχέσεις” με το Ιράν μετά τη συμφωνία.
Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την πρώτη επίσημη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.
Εξάλλου ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσε ότι η συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία να “ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της περιοχής του Κόλπου”. “Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει (σ.σ. σημαντικό) ρόλο στην περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική του και θα σταματήσει τις επεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος και η Υεμένη”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή στην κυβέρνηση των ΗΑΕ.
Σύμφωνα με το WAM, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, πολιτικοί ηγέτες της χώρας έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τη συμφωνία εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να “ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή”.
Ο εμίρης του Κουβέιτ, ο σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, έστειλε επίσης τηλεγραφήματα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και στον πρόεδρο Ροχανί για να τους συγχαρεί για την “ιστορική συμφωνία” αυτή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μια ευκαιρία από την οποία αξίζει κανείς να επωφεληθεί και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα εμποδίσει την επιτυχή εφαρμογή της.
Αντίθετα, σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησαν κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη συμφωνία. Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος έκανε δηλώσεις από το Λευκό Οίκο, υπογράμμισε πως με τη συμφωνία κλείνει κάθε δρόμος που θα μπορούσε να πάρει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία οικοδομήθηκε πάνω στην επαλήθευση, όχι την εμπιστοσύνη, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να απορριφθεί.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία δεν επιλύει όλες τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν και επισήμανε πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θέματα. Παρά τις διαφορές αυτές, ο Ομπάμα δήλωσε πως η συμφωνία είναι μια ευκαιρία για αλλαγή στην περιοχή.
«Η συμφωνία αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση», δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να επωφεληθούμε».
Από την άλλη πλευρά του αμερικανικού πολιτικού φάσματος ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, με μια σκληρή ανακοίνωση, υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια διεθνή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.
«Αντί να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε όλον τον κόσμο”, είπε, υποστηρίζοντας επίσης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε τους δικούς τους στόχους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μια διεξοδική εξέταση της συμφωνίας από το Σώμα. Είπε μάλιστα ότι στη συμφωνία αυτή φαίνεται πως διατηρούνται ορισμένα “ελαττωματικά” στοιχεία της προσωρινής πυρηνικής συμφωνίας η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.
«Το κριτήριο θα έπρεπε να είναι αν καθιστά ασφαλέστερη τη χώρα μας και τους συμμάχους μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μακόνελ.