Ιράν προς Πούτιν: «Το Ιράν θα παραμείνει στη Συρία και κανείς δεν μπορεί να μας διώξει»

Αφού η Ρωσία ζήτησε όλα τα ξένα στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη Συρία όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Τεχεράνη απάντησε λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να κάνει τίποτα. Είναι αυτή η αρχή του τέλους της ετερόκλητης συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν που μόνο κοινό στόχο είχαν την διάσωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 17 Μαΐου μετά από συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ-Άσαντ: «Υποθέτουμε ότι, ύστερα από τις σημαντικές νίκες και την επιτυχία του Συριακού Στρατού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και πλέον με την ενεργητικότερη προσπάθεια εξεύρεσης μια πολιτικής λύσεις για το μέλλον της χώρας, οι ξένες ένοπλες δυνάμεις θα αποσυρθούν από το έδαφος της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας «.

Μια μέρα αργότερα, ο Αλεξάντερ Λαβρεντιέφ, απεσταλμένος του Πούτιν στη Συρία, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι το σχόλιο του Πούτιν είχε στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

«Όσο είναι αναγκαίο – ο κίνδυνος τρομοκρατίας στη Συρία συνεχίζει να υπάρχει- και η κυβέρνηση της Συρίας θέλει να συνεχίζει να έχει την υποστήριξη του Ιράν, θα παραμείνουμε στη Συρία», δήλωσε ο Μπαχράμ Γκάσεμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, στις 21 Μαΐου.

«Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να κάνει τίποτα. Το Ιράν είναι μια ανεξάρτητη χώρα και καθορίζει τις πολιτικές της στην περιοχή και τον κόσμο βάσει των εθνικών συμφερόντων της «, πρόσθεσε.

Από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, το Ιράν έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες, πολλοί από τους Σιίτες, τους οποίους στρατολόγησε από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, για να υπερασπιστούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, το οποίο η Τεχεράνη θεωρεί κρίσιμο σύμμαχο για την επιθετική στρατηγική του εναντίον του Ισραήλ.

Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε την στρατιωτική παρουσία του Ιράν στο έδαφός της, ο Γκάσεμι δήλωσε ότι «όσοι ήρθαν στη Συρία χωρίς άδεια από τη συριακή κυβέρνηση και παραβίασαν την εδαφική της ακεραιότητα πρέπει να φύγουν».

Μαζί με το καθεστώς της Συρίας, το Ιράν θεωρεί την στρατιωτική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη Συρία ως πράξη επιθετικότητας.

Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη έχει παραδεχθεί ότι περισσότεροι από 2.000 άνδρες από τα στρατεύματά της – συμπεριλαμβανομένων αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών του Σώματος Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) – έχουν σκοτωθεί στον αγώνα κατά των εχθρών του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική του συμμετοχή στη Συρία για στον λαό, το ιρανικό καθεστώς καλεί τους αγωνιστές του στη Συρία να είναι οι «υπερασπιστές του ιερού» ισχυριζόμενοι ότι οι δυνάμεις του είναι εκεί για να προστατεύσουν το ιερό τέμενος Zeinab, έναν ιερό χώρο κοντά στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Στις 9 Μαΐου, ισραηλινοί πύραυλοι στόχευαν δεκάδες περιοχές στη Συρία και γύρω από την πρωτεύουσα τη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται από το Ιράν.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman ανακοίνωσε αργότερα ότι η χώρα του είχε καταστρέψει σχεδόν όλη τη σημαντική στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία.

Με πληροφορίες από Radio Farda.