Ιράν: Οι απαιτήσεις για την αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά και η απάντηση των ΗΠΑ

Το Ιράν δεν θα επιτρέψει επιθεωρήσεις πέρα από εκείνες που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν σε μια πρόταση για την αναβίωση της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

«Είμαστε δεσμευμένοι στις επιθεωρήσεις [που προβλέπονται] στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας οι οποίες συνδέονται με τους πυρηνικούς περιορισμούς που έχουμε αποδεχθεί στο παρελθόν… Ούτε μία λέξη παραπάνω, ούτε μία λέξη παρακάτω», δήλωσε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε προχθές, Δευτέρα, στο Reuters πως το Ιράν απέσυρε ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την επαναφορά της συμφωνίας ώστε να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, περιλαμβανομένης της επιμονής του οι διεθνείς επιθεωρητές να κλείσουν κάποιες έρευνες για το ατομικό πρόγραμμά του, φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα μιας συμφωνίας.

Η Τεχεράνη έχει απομακρύνει όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης της IAEA

Το Ιράν επέμεινε ότι η πυρηνική συμφωνία μπορεί να διασωθεί μόνο αν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του για την πυρηνική εργασία της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές δυνάμεις θεωρούν πως η απαίτηση της Τεχεράνης είναι εκτός του αντικειμένου των προσπαθειών για την αναβίωση της συμφωνίας.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο Διοικητών της 35μελούς υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα, που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, το οποίο επέκρινε το Ιράν για το ότι δεν εξήγησε πως βρέθηκαν ίχνη ουρανίου σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις.

Σήμερα ο Εσλαμί επανέλαβε τη θέση του Ιράν πως οι ισχυρισμοί για ανεξήγητα ίχνη ουρανίου διατυπώθηκαν από εξόριστους Ιρανούς αντιφρονούντες και τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ιράν, το Ισραήλ, ανέφερε το IRNA.

Ως απάντηση στο ψήφισμα, το Ιράν διεύρυνε περαιτέρω τον υπόγειο εμπλουτισμό ουρανίου εγκαθιστώντας συσκευές πιο εξελιγμένων φυγοκεντρητών και, επίσης, απομακρύνοντας ουσιαστικά όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης της IAEA που είχε εγκατασταθεί βάσει της συμφωνίας του 2015.

Η απάντηση των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και η ΕΕ

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε μια απάντηση από τις ΗΠΑ που αφορά τις «προσαρμογές» που ζήτησε η Τεχεράνη στην πρόταση συμφωνίας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το ιρανικό πυρηνικό προγραμμα.

«Σήμερα το απόγευμα, το Ιράν έλαβε την αμερικανική απάντηση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσεκτική εξέταση της απάντησης έχει αρχίσει στην Τεχεράνη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Νάσερ Κανανί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα διαβιβάσει τη γνώμη της στην ΕΕ, ως συντονίστρια των συνομιλιών για το πυρηνικό θέμα, μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασής της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι διαβίβασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απάντησή τους σε ένα σχέδιο που έχει στόχο να αναβιώσει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters