Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέμεινε χθες Πέμπτη ότι οι «απειλές» από μέρους του Ιράν κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και διεμήνυσε εκ νέου στην Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων από την ίδια ή συμμάχους της θα αντιμετωπιστεί με «άμεση και αποφασιστική» αντίδραση από μέρους της Ουάσινγκτον.
«Το καθεστώς στην Τεχεράνη πρέπει να καταλάβει ότι οποιαδήποτε επίθεση από αυτό ή ενεργούμενά του όποια ταυτότητα κι αν έχουν εναντίον συμφερόντων ή πολιτών των ΗΠΑ θα απαντηθεί», με «άμεσο και αποφασιστικό» τρόπο, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο» αλλά «η αυτοσυγκράτηση» που επιδεικνύει η Ουάσινγκτον «δεν πρέπει να ερμηνευθεί από το Ιράν ως έλλειψη αποφασιστικότητας», συμπλήρωσε ο Πομπέο.
Η ανακοίνωση του αμερικανού ΥΠΕΞ δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην περιοχή του Κόλπου ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52.
Μήνυμα από τον Αντιναύαρχο
Ο αντιναύαρχος που διοικεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δήλωσε χθες Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι υπάρχει απειλή από πλευράς του Ιράν δεν θα τον αποτρέψουν να στείλει αεροπλανοφόρο στο Στενό του Χορμούζ εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής του Πέμπτου Στόλου, ο οποίος σταθμεύει στο Μπαχρέιν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει τη δύναμη κρούσης του USS Abraham Lincoln να πλεύσει προς αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, από το οποίο περνάει το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.
Το Λίνκολν και η ομάδα των σκαφών συνοδείας του πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα χθες Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τελεί υπό τις διαταγές του Μαλόι.
«Αν χρειάζεται να το φέρω στο στενό θα το κάνω», είπε ο Μαλόι τηλεφωνικά στο πρακτορείο. «Δεν έχω περιορισμούς ούτε αμφισβητήσεις αν θέλω να το στείλω οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».
Στο «παιχνίδι» και ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα απαγορεύει εφεξής την είσοδο σε πρόσωπα και κάθε δραστηριότητα σε εταιρείες που παραβιάζουν ή παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και δραστηριοποιούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία.
«Οι γερμανικές εταιρείες δικαιούνται να αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν», δήλωσε ο Γκρενέλ στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild. «Αλλά κι εμείς, ταυτόχρονα, δικαιούμαστε να έχουμε τη δική μας πολιτική. Μπορείς να συναλλάσσεσαι με το Ιράν όσο θες, όμως εμείς ασκούμε μια πολιτική για τις βίζες που ορίζει πως εάν το κάνεις (…) δεν είσαι ευπρόσδεκτος» στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία.
Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Η αμερικανική διπλωματία διεμήνυσε εκ νέου χθες ότι οποιοδήποτε «επίθεση» από το Ιράν ή τους συμμάχους του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή αμερικανών πολιτών θα αντιμετωπιστεί με «άμεσο και αποτελεσματικό» τρόπο.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν δήλωσε χθες ότι ανησυχεί πως «η κυβέρνηση Τραμπ μας οδηγεί προς έναν αχρείαστο πόλεμο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters