Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνέστησε τον Ιούλιο στην ιρανική κυβέρνηση να μην στηριχθεί στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για να προστατεύσουν την Τεχεράνη από τις αμερικανικές κυρώσεις σε συνάντηση που είχε με το υπουργικό συμβούλιο μερικούς μήνες μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα.
Η ομιλία αυτή του Χαμενεΐ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 9 μήνες μετά την συνάντησή του με το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο, έδειξε ότι την ώρα που ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί προσπαθούσε να σώσει την πυρηνική συμφωνία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που παρέμεναν προσηλωμένες σε αυτήν παρά την απόσυρση των ΗΠΑ τον Μάιο του 2018, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν ήταν αισιόδοξος όσον αφορά τις προσπάθειες αυτές.
Οι Ευρωπαίοι θα πουν φυσικά ότι προστατεύουν τα ιρανικά συμφέροντα με το πακέτο τους «αλλά (η ιρανική κυβέρνηση) δεν θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ουσιώδες», αναφέρεται ότι είπε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.
Τα σχόλια αυτά του Χαμενεΐ δόθηκαν στη δημοσιότητα μια εβδομάδα μετά την απόρριψη από τον Ροχανί της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, του πρωτεργάτη της συμφωνίας αυτής με τους δυτικούς για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο σκεπτικισμός αυτός του Χαμενεΐ δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των σημερινών και των παρελθοντικών προσπαθειών του Ζαρίφ να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία με τους δυτικούς.
Το Ιράν και έξι μεγάλες δυτικές δυνάμεις σύναψαν την συμφωνία αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015 έπειτα από περισσότερο από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων. Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ ήρθησαν σε αντάλλαγμα για την συμφωνία της Τεχεράνης να επιβάλει μακροπρόθεσμα περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Δύση πίστευε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία πυρηνικού όπλου.
Ο Χαμενεΐ είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν επέλυε «κανένα οικονομικό πρόβλημα» του Ιράν και προέβλεψε ότι ο μηχανισμός που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για να θωρακίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν κατά των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ δεν θα έδινε ούτε αυτός λύση στα οικονομικά προβλήματα.
Οι Ευρωπαίοι «είναι κακοί. Είναι πραγματικά κακοί. Έχω πολλά να πω για τους Ευρωπαίους όχι λόγω των σημερινών τους πολιτικών, αλλά για την κακή τους φύση τους τελευταίους αιώνες», είπε.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία άνοιξαν έναν νέο δίαυλο για συναλλαγές χωρίς τη χρήση δολαρίων με το Ιράν τον Ιανουάριο, αν και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι απίθανο να διευκολύνει τις μεγάλες συναλλαγές που η Τεχεράνη δηλώνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει σε ισχύ την συμφωνία αυτή με τις δυτικές δυνάμεις.
Το Ιράν έχει απειλήσει να αποσυρθεί από την συμφωνία αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν καταφέρουν να έχει οικονομικά οφέλη. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τις εταιρείες να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν εφόσον αυτό παραμένει προσηλωμένο στη συμφωνία.
Η Ουάσινγκτον υποστήριξε πριν αποσυρθεί από την συμφωνία ότι, αν και το Ιράν τήρησε τους όρους της, η συμφωνία ήταν πολύ γενναιόδωρη και δεν κατάφερε να θέσει φραγμούς στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν ή να περιορίσει την ανάμειξή του στην περιοχή.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατόρθωσαν σε μεγάλο βαθμό να πείσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με το Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ