Ιράν: «Μυστηριώδεις» εκρήξεις κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν [vids}

Δύο ισχυρές εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν στις πόλεις Ισφαχάν και Σαρ-ε Ρέι γύρω στη 01:20 τοπική ώρα σήμερα, 8/10/2024, κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η πηγή και τα αίτια των εκρήξεων παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ οι αρχές του Ιράν δεν έχουν κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

Μάρτυρες μοιράστηκαν βίντεο και εικόνες από τις εκρήξεις, πυροδοτώντας αντικρουόμενες εικασίες. Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφορές για θύματα ή ζημιές, η χρονική στιγμή των εκρήξεων έχει εγείρει ανησυχίες, ειδικά καθώς συμπίπτουν με συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα, είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ  από τις αεροπορικές αρχές του Ιράν, με λεπτομέρειες για το κλείσιμο συγκεκριμένων αεροδιαδρόμων στο FIR της Τεχεράνης λόγω νυχτερινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι απαγορευμένοι αεροδιάδρομοι είχαν προγραμματιστεί να παραμείνουν κλειστοί μεταξύ 17:00 και 01:30 UTC (8:30 μ.μ. έως 4:30 π.μ. τοπική ώρα Ιράν) από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2024.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε αναστάτωση, αναμένοντας περισσότερες πληροφορίες. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει εάν αυτές οι εκρήξεις ήταν τυχαίες ή μέρος των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων.

Πάντως προς το παρόν διαρρέεται πως οι εκρήξεις δεν σχετίζονται με κάποιου είδους επίθεση από το εξωτερικό.

Χρήστες του διαδικτύου συνδέουν τις εκρήξεις με δοκιμή νέων αντιαεροπορικών συστημάτων που πρόσφατα απέκτησε το Ιράν από «φίλη χώρα» και τα οποία τοποθετήθηκαν γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις υπό το φόβο χτυπήματος από το Ισραήλ.