Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει «κανένα έλεος» για εκείνους που εκδηλώνουν την εχθρότητά τους απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν.
Οι διαδηλώσεις, που χαρακτηρίζονται γενικά «ταραχές» από τις αρχές, ξεκίνησαν με τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στη χώρα για τις γυναίκες.
«Οι υποκριτές, οι μοναρχικοί, οι κοινοί αντεπαναστάτες και όλοι εκείνοι που καταστράφηκαν από την επανάσταση συμμετείχαν στις διαδηλώσεις», δήλωσε ο Ραϊσί ενώπιον του πλήθους που συγκεντρώθηκε μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για να αποτίνει φόρο τιμής στα λείψανα 200 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988).
«Η αγκαλιά του έθνους είναι ανοικτή σε όλους εκείνους που έχουν παρασυρθεί. Οι νέοι είναι παιδιά μας», είπε, αλλά «δεν θα έχουμε κανένα έλεος για τα εχθρικά στοιχεία».
Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους «εχθρούς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις.
«Αν σκέπτεστε να επιτύχετε τους σκοπούς σας διαδίδοντας φήμες και διαιρώντας την κοινωνία, απατάσθε», είπε ο Ραϊσί. «Θέλετε να απατάσθε, αλλά εμείς σας ξέρουμε και ξέρουμε επίσης το έθνος μας».
Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας, ενώ χιλιάδες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις όπου οι γυναίκες και οι νέοι διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο. Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός του Ιράν εκτιμούν πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 450 διαδηλωτές.
Η δικαιοσύνη ανακοίνωσε μέχρι τώρα ότι καταδίκασε 11 ανθρώπους σε θάνατο για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις : δύο έχουν ήδη εκτελεστεί και δύο θα ξαναπεράσουν από δίκη. Οι ακτιβιστές λένε πως άλλοι δώδεκα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters