Ιράν: Η παρουσία των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην περιοχή του Κόλπου φέρνει ανασφάλεια

Η παρουσία της Αμερικής και της Βρετανίας στην περιοχή του Κόλπου φέρνει ανασφάλεια, δήλωσε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης Αλιρεζά Τανγκσιρί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ILNA στο Ιράν.

«Η παρουσία της Αμερικής και της Αγγλίας σ’ αυτή την περιοχή σημαίνει ανασφάλεια», δήλωσε ο Τανγκσιρί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν μπορεί να παράσχει ασφάλεια στον Κόλπο σχηματίζοντας έναν συνασπισμό με άλλες χώρες στην περιοχή.

Ο Τανγκσιρί πρόσθεσε πως το Ιράν θέλει ειρήνη και σταθερότητα στον Κόλπο, όμως φάνηκε να διατυπώνει μια συγκαλυμμένη απειλή λέγοντας πως, αν ένα πλοίο που χρησιμοποιεί πυρηνικά καύσιμα γίνει στόχος στον Κόλπο, οι χώρες στο νότιο τμήμα της περιοχής δεν θα έχουν πόσιμο νερό εξαιτίας της μόλυνσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η διεθνής ναυτική αποστολή

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή του στη «νέα διεθνή ναυτική αποστολή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» μαζί με τις ΗΠΑ, για την προστασία των εμπορικών πλοίων στο στενό Ορμούζ, σε αυτή τη στρατηγική σημασίας περιοχή που βρίσκεται στον πυρήνα των εντάσεων με το Ιράν.

Παρά την αντίθεση της Γερμανίας, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ναυτικής αποστολής που σκοπό θα έχει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ και να αντιμετωπίσει την «ιρανική επιθετικότητα».

Τον Ιούλιο οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero για φερόμενες θαλάσσιες παραβιάσεις στο Στενό του Ορμούζ. Το συμβάν συνέβη δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη από τις βρετανικές δυνάμεις ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγόρησαν ότι παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ