Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν σήμερα κάθε πιθανότητα για μια μελλοντική στρατιωτική συνεργασία με την Τεχεράνη στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν συνομιλίες με το Ιράν για το θέμα του Ιράκ και των τζιχαντιστών.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι διευκρίνισε ότι οι «διπλωματικές συζητήσεις» μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το Ιράκ και το ΙΚ μπορεί να συνεχιστούν στο περιθώριο του επομένου κύκλου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν συντονιζόμαστε στρατιωτικά και δεν θα το κάνουμε» στο μέλλον, τόνισε η Ψάκι μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην περιοδεία του με στόχο τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η Τεχεράνη διακηρύσσει ότι στηρίζει τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών. Ωστόσο, το Ιράν δεν συμπεριλήφθηκε στον συνασπισμό που προσπαθεί να συγκροτήσει η Ουάσινγκτον, κυρίως με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος.
Σύνοδος Παρισιού: Παγκόσμια στήριξη προς το Ιράκ, σιγή για την Συρία
20 χώρες μέχρι στιγμής στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά των Τζιχαντιστών
Η εκπρόσωπος απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα σήμερα μέσω του Twitter ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απέρριψε ένα αίτημα συνεργασίας εκ μέρους των ΗΠΑ.
«Από τις πρώτες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στο Ιράκ, ζήτησαν μια συνεργασία εναντίον του Ντάεχ (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Αρνήθηκα διότι έχουν τα χέρια λερωμένα», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (Τζον Κέρι) ζήτησε επίσης προσωπικά από τον (ιρανό ομόλογό του) Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και αυτός αρνήθηκε», πρόσθεσε ο πρώτος στην ιεραρχία του Ιράν. Ο Χαμενεΐ δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναζητούν «ένα πρόσχημα για να κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία αυτό που κάνουν στο Πακιστάν, να βομβαρδίζουν τα μέρη που θέλουν χωρίς έγκριση» από την πακιστανική κυβέρνηση. Ο ιρανός ηγέτης αναφερόταν στις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων εναντίον των βάσεων των Ταλιμπάν.
Χώρα γειτονική και σύμμαχος του Ιράκ, το Ιράν δεν εκλήθη στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων περίπου 20 χωρών, περιλαμβανομένων των αραβικών χωρών του Κόλπου, για να προσδιορισθεί ο ρόλος εκάστης στο διεθνή συνασπισμό που επιδιώκει η Ουάσινγκτον για να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Ο Τζον Κέρι δήλωσε την Παρασκευή πως η συμμετοχή της Τεχεράνης στη διάσκεψη αυτή «δεν θα ήταν αρμόζουσα», κυρίως εξαιτίας «της ανάμιξης του Ιράν στη Συρία και αλλού». Ωστόσο οι ιρακινοί ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απουσία αυτή. Ο πρόεδρος Φουάντ Μασούμ επισήμανε πως το Ιράν είχε παράσχει ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ και τους ιρακινούς Κουρδους από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης των τζιχαντιστών.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν, μετά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι αρνήθηκε μια πρόταση των ΗΠΑ να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Δεν θα εμπλακώ σε ένα “μπρος- πίσω”. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι είναι εποικοδομητικό», δήλωσε ο Κέρι.«Δεν γνωρίζω ποια ερμηνεία εξήγαγαν από οποιαδήποτε συζήτηση η οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε ή όχι. Δεν συνεργαζόμαστε με το Ιράν. Τελεία». Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι ελπίζει η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον να καταλήξουν σε κοινές θέσεις στον επόμενο γύρο των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα. «Ελπίζω ότι θα είναι εφικτό να βρούμε έναν τρόπο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο, αλλά υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα», σημείωσε. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) θα πραγματοποιήσουν τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ιράν μετά τον Ιούλιο την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, το οποίο δεν προσεκλήθη στη διάσκεψη του Παρισιού για το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών είναι η ενίσχυση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας.
«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας στην περιοχή είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας που αγωνίζονται με σοβαρό τρόπο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Το θέμα όμως στήριξης της συριακής κυβέρνησης είναι αμφίβολο καθώς αυτό συνεπάγεται πως η αμερικανοαραβική συμμαχία θα παράσχει στήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ που αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας πολέμου. Το Ιράν έχει ταχθεί εξάλλου κατά μίας αμερικανικής επέμβασης στη Συρία.
Το Ιράν όμως, προχώρησε σε αυτές τις επικριτικές θέσεις προς τις ΗΠΑ έχοντας ανοίξει γέφυρα επικοινωνίας με τη Ρωσία. Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογο του, τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Είναι άγνωστο κατά πόσο στην ατζέντα των συζητήσεων αναπτύχθηκε το θέμα της παρουσίας του στρατού των ΗΠΑ στη Συρία, όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Ιρανών ηγετών και του Πούτιν. Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος είχε επαφές με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, και τους ομολόγους του από την Κίνα και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ρωσία δεν συμφωνεί με το σχέδιο Ομπάμα για την Συρία
Ιράν – ΗΠΑ σύμφωνες με τις εξελίξεις στο Ιράκ
Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα Πυρηνικά του Ιράν