Ιράν: Ετοιμάζει την απάντησή του στο Ισραήλ – «Η επίθεση δεν πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί»

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς να επιδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ισχύ της χώρας τους στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, μετέδωσε το πρακτορείο Irna επικαλούμενο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. Ιράν) πριν δύο βράδια δεν θα πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί», σχολίασε ο Χαμενεΐ.

Πολλά ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τρία κύματα χθες πριν τα ξημερώματα εναντίον εργοστασίων κατασκευής πυραύλων και άλλων στρατιωτικών θέσεων κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, επεσήμανε ο στρατός του Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ σήμερα εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει τη δύναμή του στο Ισραήλ, όμως πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει θα πρέπει «να καθοριστεί από τους αξιωματούχους ώστε να συμβεί αυτό που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού και της χώρας».

Από την μεριά του, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε αργά το βράδυ του Σαββάτου τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του.

«Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», ανέφερε και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με νέες επιθέσεις.

«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι (στρατιώτες) παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα», έγραψε ο Πεζεσκιάν.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην ανταποδώσει τις ισραηλινές επιθέσεις. Ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, χθες Σάββατο, υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προκύπτουν για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Το Ιράν δεν πρέπει να κάνει το λάθος να ανταποδώσει τα ισραηλινά πλήγματα», τα οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τον τερματισμό των εκατέρωθεν επιθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία Reuters