Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης για «κατασκοπεία» δύο ανθρώπους, ανάμεσά τους και έναν Βρετανοϊρανό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής της χώρας Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.
«Ο Βρετανοϊρανός Ανουσέχ Ασουρί καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη επειδή κατασκόπευε για λογαριασμό της Μοσάντ (…) και σε δύο χρόνια για την απόκτηση παράνομου πλούτου», δήλωσε ο Εσμαϊλί, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Το Ιράν είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι συνέλαβε 17 κατασκόπους που εργάζονταν για τη CIA και ότι κάποιοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η αυτή η υπόθεση συνδέεται με την ανακοίνωση αυτή.
Εξάλλου εφετείο της Τεχεράνης επιβεβαίωσε την ποινή των 10 ετών κάθειρξη που έχει επιβληθεί εναντίον της Αράς Αμιρί, μιας Ιρανής που εργαζόταν στο Βρετανικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Αμιρί «καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη (…) και αυτή τη στιγμή εκτίει την ποινή της. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από το εφετείο», εξήγησε ο Εσμαϊλί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mizan, όργανο της δικαστικής αρχής.
Το Mizan Online είχε μεταδώσει στις 13 Μαΐου κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης της Αμιρί ότι εκείνη «είχε ομολογήσει».
Το προηγούμενο περιστατικό
Τον Μάιο του 2018 το Βρετανικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει τη σύλληψη της εργαζόμενής του, μιας Ιρανής φοιτήτριας που διέμενε στη Βρετανία και η οποία είχε πάει στο Ιράν για να επισκεφθεί την οικογένειά της. Η ιρανική δικαιοσύνη την καταδίκασε τον Μάιο του 2019 σε 10 χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία» υπέρ της Βρετανίας.
Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε χαρακτηρίσει «απολύτως σοκαριστική» την καταδίκη.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί Βρετανοϊρανοί έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης στο Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.
Η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή της Ναζανίν Ζαγαρί- Ράτκλιφ, μιας εργαζόμενης στο ίδρυμα Reuters η οποία συνελήφθη το 2016 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2009, κάτι που η ίδια αρνείται.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters