Ο γενικός διευθυντής της IAEA θα μεταβεί στην Τεχεράνη το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρεσβευτής του Ιράν στον διεθνή οργανισμό, μερικές ημέρες προτού τεθεί σε ισχύ η αναστολή ορισμένων επιθεωρήσεων από τη χώρα.
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι «θα μεταβεί στην Τεχεράνη το Σάββατο για τεχνικές συνομιλίες με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για τον τρόπο συνέχισης της συνεργασίας υπό το φως νέων διευθετήσεων», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής Καζέμ Γκαριμπαμπαντί.
Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι επικεφαλής της γαλλικής, της βρετανικής και της γερμανικής διπλωματίας θα συζητήσουν αύριο, Πέμπτη, με τον Αμερικανό ομόλογό τους Άντονι Μπλίνκεν τον ιρανικό φάκελο.
Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα δεχθεί στο Παρίσι τους ομολόγους του Χάικο Μάας και Ντόμινικ Ράαμπ και μαζί θα συμμετάσχουν σε βιντεοδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια συνάντηση «αφιερωμένη κυρίως στο Ιράν και στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως είναι έτοιμος να δεχθεί τον γενικό διευθυντή της IAEA, ο οποίος ευελπιστεί να «βρει μια λύση» για τον περιορισμό της πρόσβασης των επιθεωρητών σε ορισμένες εγκαταστάσεις που προβλέπεται να ισχύσει από τις 23 Φεβρουαρίου.
Τα επόμενα βήματα στο πυρηνικό πρόγραμμα
Η Τεχεράνη αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δεσμεύσεις της από τις 23 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει ένας νέος νόμος τον οποίο ενέκρινε τον Δεκέμβριο, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για ενδεχόμενη εκδίωξη των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.
Ο νόμος υποχρεώνει την κυβέρνηση να περιορίσει την πρόσβαση των επιθεωρητών στις μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων στρατιωτικών τοποθεσιών που φέρεται να έχουν μια πυρηνική δραστηριότητα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει από το 2019.
Ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι πρότεινε την Παρασκευή οι χώρες μέλη του οργανισμού να μεταβούν στο Ιράν και να προσπαθήσουν να βρουν μια «λύση».
«Η ξένη προπαγάνδα άρχισε, λέγοντας ‘θα διώξετε τους επιθεωρητές της IAEA’. Γιατί λέτε ψέματα;» αντέδρασε ο πρόεδρος Ροχανί σε μια εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Όχι μόνο δεν θα [τους] διώξουμε, αλλά ο διευθυντής της IAEA ζήτησε τώρα να έρθει στην Τεχεράνη και μπορεί να έρθει», πρόσθεσε.
«Αν θέλει να διαπραγματευθεί, μπορεί να διαπραγματευθεί», είπε ο Ροχανί, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την πυρηνική δραστηριότητά μας χωρίς επιθεώρηση». Σε έκθεση την οποία παρέδωσε χθες, Τρίτη, στις χώρες-μέλη, ο Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως το Ιράν προτίθεται να σταματήσει να «εφαρμόζει εθελοντικά μέτρα διαφάνειας» από τις 23 Φεβρουαρίου.
Μετά την αποχώρηση από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ουάσινγκτον από την πολυμερή πυρηνική συμφωνία του 2015, το Ιράν άρχισε να αποσύρεται από τις περισσότερες από τις κύριες υποχρεώσεις του.
Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βούλησή της να επανέλθει στη συμφωνία, αλλά ζήτησε από το Ιράν πρώτα να συμμορφωθεί πλήρως. Η Τεχεράνη δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επανέλθει στις δεσμεύσεις της, αλλά ζητά πρώτα την άρση των κυρώσεων και απορρίπτει τις εκκλήσεις για διεύρυνση των όρων της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters