Ιράν: Δεν κάνουμε «βήμα πίσω» στο πρόγραμμα πυραύλων

Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει ακάθεκτο το πρόγραμμα των πυραύλων του, παρά τις πιέσεις, μέσω κυρώσεων των Αμερικανών αλλά και των διπλωματικών επαφών σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας και Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.

Η Τεχεράνη αναγνωρίζει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου» και ξέρει πως οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα υπό την προεδρία Τραμπ, θα προσπαθήσουν να «τερματίσουν» μέσω οικονομικών δασμών την βιωσιμότητά του.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Majid Takht-e Ravanchi δήλωσε πως το πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε ότι: «είναι θέμα εθνικής άμυνας».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την Πέμπτη μετά την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμο αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη με σκοπό να πείσει τον ΟΗΕ να λάβει «σκληρή» θέση εναντίον των πυραυλικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, τόνισε πως » οι πύραυλοι του Ιράν δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση (Resolution) υπ’αριθμόν 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών».

Η απόφαση αυτή, όπως καταρτίστηκε και επικυρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, απαγορεύει την κατασκευή και ανάπτυξη πυραύλων που προορίζονται για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών.

Ο Majid Takht-e Ravanchi υπογράμμισε πως «οι πύραυλοι δεν έχουν σχεδιαστεί για τέτοιους επιθετικούς σκοπούς, αντιθέτως είναι απολύτως σαφές ότι όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι για ειρηνικούς σκοπούς και αυτό το επιβεβαιώνουν οι 14 εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)».

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Αμερικανοί επιδιώκουν μέσω των οικονομικών κυρώσεων να πλήξουν τόσο το Ιράν όσο και να αποτρέψουν τρίτα κράτη να συναλλάσσονται μαζί του, όπως φάνηκε από την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγείς, ιρανικού πετρελαίου, εντός των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Με πληροφορίες από: Mehr News