Χιλιάδες πολίτες στο Ιράν παρήλασαν σήμερα σε όλη τη χώρα επιβαίνοντας στα αυτοκίνητά τους για να γιορτάσουν την 42η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, αντί των συνηθισμένων μεγάλων συγκεντρώσεων που διοργανώνονταν από την κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας.
«Ούτε συγκέντρωση ούτε πορεία» για την επέτειο της ανατροπής του σάχη το 1979, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση αρκετές φορές το πρωί.
Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαδικτυακές δραστηριότητες παράλληλα με τις αυτοκινητοπομπές. Ενώ η χώρα τιμά επίσημα την Ισλαμική Επανάσταση στις 11 Φεβρουαρίου, φέτος ο εορτασμός πέφτει στις 10 Φεβρουαρίου, λόγω ενός δίσεκτου έτους στο ιρανικό ημερολόγιο.
Οι οχηματοπομπές
Μια πομπή αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ακόμη και ποδηλάτων συνέκλινε στους δρόμους της Τεχεράνης προς τη διάσημη πλατεία Αζαντί. Μερικοί είχαν ζωγραφίσει το αυτοκίνητό τους με κόκκινο, λευκό και πράσινο, τα χρώματα της ιρανικής σημαίας, που αρκετοί κρατούσαν ψηλά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Μόνο η μορφή της πορείας άλλαξε φέτος, όχι η φύση της», δήλωσε ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, προσθέτοντας ότι ορισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική».
Διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη.
Άλλοι έκαψαν και ποδοπάτησαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ιράν, χώρες που είναι ορκισμένοι εχθροί του Ιράν.
Αντίγραφα βαλλιστικών πυραύλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ιρανικής κατασκευής είχαν εκτεθεί επίσης στην πλατεία Αζαντί.
«Τρία χρόνια ταλαιπωρίας»
Παρόμοιες παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, συγκεκριμένα στη Σιράζ (νότια), την Κομ, το Ισφαχάν (κεντρικά) και το Μασχάντ (ανατολικά), σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο κορονοϊός ήταν θανατηφόρος για περισσότερους από 58.000 ανθρώπους και έχει μολύνει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στο Ιράν, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία έχει 83 εκατομμύρια κατοίκους, άρχισε χθες, Τρίτη την εκστρατεία εμβολιασμού.
Σε τηλεοπτική ομιλία, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαιρέτισε τους Ιρανούς για την «υπομονή τους απέναντι σε τρία χρόνια ταλαιπωρίας» λόγω των κυρώσεων που επανέφερε το 2018 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της πολιτικής του της «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης.
Η προεδρία Μπάιντεν
Η επαναφορά των κυρώσεων ακολούθησε τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών — χώρας με την οποία η Τεχεράνη δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις από το 1980 — από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015. Οι κυρώσεις έχουν βυθίσει το Ιράν σε βαθιά ύφεση, στερώντας του τα οικονομικά οφέλη που προσδοκούσε από τη συμφωνία.
«Η εποχή των μέγιστων κυρώσεων έχει παρέλθει, η εποχή του οικονομικού πολέμου έχει παρέλθει», δήλωσε ο Ροχανί, τονίζοντας ότι «όλοι συνειδητοποίησαν ότι η μέγιστη πίεση απέτυχε».
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία του 2015, υπό την προϋπόθεση το Ιράν να τηρήσει πρώτα τις δεσμεύσεις του από τις οποίες άρχισε να αποδεσμεύεται σταδιακά τον Μάιο του 2019. Το Ιράν, από την πλευρά του, απαιτεί την άρση των κυρώσεων πριν από οποιαδήποτε επιστροφή στις δεσμεύσεις του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters