Ιρακινός διερμηνέας του αμερικανικού στρατού εγκλωβισμένος στην Ειδομένη

Ενας πρώην Ιρακινός διερμηνέας του αμερικανικού στρατού έχει εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, έχοντας αποτύχει να αποκτήσει αμερικανική βίζα. Για να την πάρει θα έπρεπε απλά να λάβει μια αναγνώριση της εργασίας του για λογαριασμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικου πρακτορείου ειδήσεων RT. 

Ο 26χρονος Ιμπραΐμ Εσμαϊλ Ιμπραΐμ από την Βαγδάτη είχε δεχτεί πρόταση για δουλειά στην Βιρτζίνια στην GLS τον μεγαλύτερο πάροχο γλωσσικών υπηρεσιών για τον αμερικανικό στρατό κι αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του.
Το 2007, η GLS έλαβε πενταετές συμβόλαιο αξιας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εντολή των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών που περιλαμβάνουν την παροχή διερμηνέων και μεταφραστών για τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ο μισθός ήταν αρκετά καλός για τον Ιμπραήμ, $ 1.500 το μήνα. Οι Αμερικανοί στρατιώτες που συνεργάστηκαν μαζί με τον Ιμπραήμ μάλιστα τον ειχαν συμπαθήσει και του έδωσαν το παρατσούκλι Α.Π. (A.P).
Αλλά έξι μήνες μετά την έναρξη της υπηρεσίας του, ο ίδιος φέρεται να δέχτηκε απειλές από ιρακινούς αντάρτες. «Μου είπαν ότι θα μου κόψουν το κεφάλι αν με ξαναδουν”, είπε.

Η οικογένειά του τον παρότρυνε να εγκαταλείψει το Ιράκ, κι ετσι ο Ιμπραχίμ έδωσε τον αριθμό του στο γραφείο της GLS στην Βαγδάτη κι έφυγε για την Συρία. Στη Δαμασκό, έγινε υπάλληλος σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, αλλά αργότερα αποφάσισε να βρει τους δικούς του στις ΗΠΑ. ο γαμπρός του, του ειχε πει οτι λόγω της υπηρεσίας του με τα αμερικανικά στρατέυματα στο Ιράκ θα μπορούσε να κάνει αίτηση για ειδική βίζα (SIV).

Αλλά για να αποκτήσει τέτοια βίζα απαιτείται απόδειξη εξάμηνης απασχόλησης. «Επικοινώνησα με το Πεντάγωνο, αλλά μου λένε ότι έχει κλείσει ο φάκελος και είναι πολύ δύσκολο να πάρω τα έγγραφά», δήλωσε ο Ιμπραήμ.
Το πρόγραμμα SIV είχε δημιουργηθεί για μεταφραστές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, το State Department δίνει 50 τέτοιες βιζες τον χρόνο. 

Μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης στη Συρία, στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έκανε διάφορες δουλειές , και, τέλος, στην Τουρκία, ο Ιμπραήμ βρέθηκε στην Ειδομένη.

«Είμαι μόνος. Η γυναίκα μου είναι στον Καναδά και η αδελφή μου είναι στην Αμερική», δήλωσε ο Ιμπραήμ. Οι γονείς του είναι τώρα στην Τουρκία και η αδελφή του, προσθέτει, θα είναι σε θέση να τους φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να τους συναντήσω». Συνεπώς η Eυρώπη ειναι η μόνη του επιλογή… επι του παρόντος.

Πηγή – RT/PRI.org
Επιμέλεια/Μετάφραση – OnAlert