Η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον θα ξεκινήσουν συνομιλίες ώστε να καταλήξουν σε «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» σχετικά με «τη διάρκεια της παρουσίας» του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και για να ξεκινήσει «μια σταδιακή μείωση» των στρατιωτών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιρακινή διπλωματία.
Στο φόντο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, οι φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις έχουν εξαπολύσει από τα μέσα Οκτωβρίου δεκάδες επιθέσεις, στο Ιράκ και στη Συρία, εναντίον Αμερικανών στρατιωτών και εκείνων του διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησε η Ουάσινγκτον προκειμένου να καταπολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράκ εναντίον αυτών των οργανώσεων. Οι εντάσεις οδήγησαν τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σια-αλ Σουντάνι να ζητήσει την αποχώρηση του διεθνούς συνασπισμού, μέσω διαπραγματεύσεων που θα αφορούν έναν οδικό χάρτη και ένα χρονοδιάγραμμα.
Σε μια ανακοίνωση, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη δημιουργία «ομάδων εργασίας» στο πλαίσιο μιας κοινής «στρατιωτικής επιτροπής» ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Ουάσινγκτον.
Οι ομάδες αυτές «θα αποτιμήσουν τον κίνδυνο που θέτει το ΙΚ, καθώς και την ενίσχυση των ικανοτήτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε να δημιουργηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα καθορίζει τη διάρκεια της παρουσίας συμβούλων του συνασπισμού στο Ιράκ και την έναρξη μιας σταδιακής μείωσης των συμβούλων αυτών στο ιρακινό έδαφος», σύμφωνα με το κείμενο.
Σε μια ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε την έναρξη «τις προσεχείς ημέρες συναντήσεων» αυτών των ομάδων εργασίας.
«Τρεις κρίσιμοι παράγοντες» θα εξεταστούν, επιβεβαιώνει ο Ότσιν. «Η απειλή του ΙΚ, οι επιχειρησιακές απαιτήσεις (…) και το επίπεδο των ικανοτήτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».
Η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και σχεδόν 900 στη Συρία, οι οποίοι συμμετέχουν με τον διεθνή συνασπισμό τον οποίο συγκρότησε το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου