Τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 201 τραυματίστηκαν στη σειρά βομβιστικών επιθέσεων κι επιθέσεων ενόπλων οι οποίες σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ιράκ και άλλες περιοχές της χώρας αυτής, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, καθώς το χειρότερο κύμα θρησκευτικής βίας των τελευταίων πέντε ετών και πλέον συνεχίζεται.
Δεν είναι ως τώρα ξεκάθαρο ποιοι διέπραξαν τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες φάνηκαν να είναι συντονισμένες, όμως σουνίτες μουσουλμάνοι μαχητές, περιλαμβανομένης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία θεωρείται πως πρόσκειται στην αλ Κάιντα, έχουν αυξήσει κατά πολύ τις βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες προβαίνουν φέτος.
Ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος μαίνεται στη γειτονική Συρία επί δύο χρόνια και έχει πλέον επιδεινώσει τις θρησκευτικές εντάσεις στο Ιράκ.
Στη Σαντρ Σίτι, μια φτωχή σιιτική συνοικία στα βορειανατολικά της Βαγδάτης, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να βρουν τον θάνατο. Ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου είπε ότι είδε έναν άνδρα που φέρεται να ήταν ο βομβιστής.
«Ένας άνδρας στάθμευσε το αυτοκίνητό του μπροστά στο εστιατόριο. Πήρε πρωινό και ήπιε το τσάι του. [Κατόπιν] άκουσα μια τεράστια έκρηξη, ενώ βρισκόμουν στην κουζίνα», είπε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Μόλις βγήκα είδα το αυτοκίνητο εντελώς κατεστραμμένο, ο άνδρας είχε χαθεί. Πολλοί ήσαν αιμόφυρτοι».
Ένα άλλο αυτοκίνητο-βόμβα πυροδοτήθηκε και στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε 23, στην Τζισρ Ντιγιάλα, στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.
Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο περί «τρομοκρατικών» ενεργειών και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε μόλις 20 και των τραυματιών σε 213. Η κυριαρχούμενη από σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ διατείνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν όσον αφορά τον απολογισμό των επιθέσεων οι οποίες σημειώνονται στη χώρα.
Πάντως ο απολογισμός των σημερινών επεισοδίων βίας είναι ο βαρύτερος από την 10η Αυγούστου, όταν είχαν σκοτωθεί 80 άνθρωποι.
Πάνω από 1.000 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί τον Ιούλιο—πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό μετά το 2008, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.