Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι δήλωσε σήμερα πως ενώ οι διαμαρτυρίες είναι σημαντικές επειδή οδηγούν σε πολιτική μεταρρύθμιση, πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες στο Ιράκ και δεκάδες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές ζητούν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και καταγγέλλουν τη διαφθορά της κυβερνώσας τάξης που κυριάρχησε στη χώρα μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.
«Οι διαμαρτυρίες βοήθησαν και θα βοηθήσουν να πιεστούν πολιτικές ομάδες, η κυβέρνηση … να μεταρρυθμιστούν και να δεχθούν την αλλαγή. Ωστόσο πρέπει να επιτραπεί μια επιστροφή στην ομαλότητα, η οποία θα οδηγήσει στην ικανοποίηση θεμιτών αιτημάτων», αναφέρει σε δήλωσή του ο Αμπντούλ Μάχντι.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως τα πολιτικά κόμματα έκαναν «πολλά λάθη» τα 16 τελευταία χρόνια.
Περισσότεροι από 280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Οκτωβρίου που άρχισαν οι διαμαρτυρίες στη Βαγδάτη και γρήγορα επεκτάθηκαν στις νότιες επαρχίες της χώρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αληθινά πυρά εναντίον των διαδηλωτών, εκτός από δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης που εκτοξεύουν κατ’ ευθείαν πάνω στους διαδηλωτές.
Ο Αμπντούλ Μάχντι, ο οποίος ανακοίνωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια του πρώτου κύματος διαμαρτυριών τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε πως νέες εκλογικές μεταρρυθμίσεις θα ανακοινωθούν μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες».
Ο ίδιος δήλωσε πως η κυβέρνηση και οι δικαστές θα συνεχίσουν να διερευνούν όλους τους θανάτους που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες και «θα ασκήσουν διώξεις σε βάρος όλων όσοι επιτίθενται, απάγουν ή συλλαμβάνουν» εκτός των πλαισίων του νόμου.
Στο μεταξύ, λιμενικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως οι επιχειρήσεις επανελήφθησαν στο λιμάνι εμπορευμάτων Ουμ Κασρ, κοντά στη Βασόρα. Όλοι οι τερματικοί σταθμοί του λιμανιού λειτουργούν σήμερα και πλοία έχουν αρχίσει να ξεφορτώνουν εμπορεύματα. Οι επιχειρήσεις είχαν σταματήσει για σχεδόν 10 ημέρες καθώς οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την είσοδο του λιμανιού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters