Ιράκ: Συνελήφθη κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους – Είχε επικηρυχθεί για 5.000.000$

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 11/10/2021 ότι συνέλαβε ένα κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και επί πολλά χρόνια συνεργάτη της Αλ Κάιντα σε διασυνοριακή επιχείρηση.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ-Καντίμι γνωστοποίησε ο ίδιος την είδηση μέσω ανάρτησης στο Twitter, προσδιορίζοντας τον άνδρα ως τον Σάμι Τζάσεμ, ο οποίος επέβλεπε τις οικονομικές επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους και υπηρέτησε ως αναπληρωτής ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους υπό τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Το περιέγραψε ως «μία από τις πιο δύσκολες» διασυνοριακές επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που πραγματοποιήθηκαν ποτέ από τις δυνάμεις του Ιράκ.

Αξιωματούχοι των Ιρακινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι ο Τζάσεμ συνελήφθη σε μια συγκεκριμένη ξένη χώρα και μεταφέρθηκε στο Ιράκ πριν από λίγες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι αυτοί μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν επισήμως.

Ο Τζάσεμ συνεργάστηκε με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, προτού σκοτωθεί από τους Αμερικανούς στο Ιράκ το 2016.

Ανέλαβε διάφορες θέσεις ασφαλείας στο Ιράκ και μετακόμισε στη Συρία το 2015, λίγο μετά την ανακήρυξη χαλιφάτου το 2014 από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, δηλαδή το Ισλαμικό Κράτος, και έγινε αναπληρωτής του Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη της εξτρεμιστικής ομάδας.

Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορούσε αυτό το στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το οποίο διαδραμάτιζε «σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών» του ΙΚ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία το 2019.

Πηγή: alaraby