ΗΠΑ: Υπό εξέταση η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εξετάζει» σήμερα την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που προσπαθεί να προωθήσει αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, με φόντο τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο, τη 250ή ημέρα του πολέμου.

Η απάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί, ερμηνεύθηκε με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios να κρίνουν ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «απέρριψε» το σχέδιο.

Κάτι που εξώθησε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον Ιζάτ αρ Ρισκ, να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η απάντηση είναι «υπεύθυνη, σοβαρή και θετική» και ότι «ανοίγει τον δρόμο για τη σύναψη συμφωνίας».

«Οι κατηγορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης όσον αφορά την απάντηση της Χαμάς μαρτυρούν προσπάθειες με σκοπό να απαλλαγεί το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του συνταγμένη στα αραβικά, προσθέτοντας πως τα δημοσιεύματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

Σε περιοδεία στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν τόνισε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του» στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου κι υποστηρίχθηκε προχθές Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το σχέδιο προβλέπει στην πρώτη φάση του «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters