ΗΠΑ: Το Ιράν ετοιμάζεται για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ – «Σε πλήρη ετοιμότητα» η ισραηλινή αεράμυνα

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση από το Ιράν, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα «εναέριες απειλές».

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή, πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους Ισραηλινούς σήμερα νωρίς το απόγευμα να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας του στρατού.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας προς τους εργαζομένους της πρεσβείας και τις οικογένειές τους «να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία μέχρι νεωτέρας».

Η προειδοποίηση, παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε τον Απρίλιο πριν από μια ιρανική επίθεση, έρχεται εν μέσω πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να εξαπολύσει άμεσα μια νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Στις 13 Απριλίου, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 300 drones φορτωμένα με εκρηκτικά, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ, ενώ εδώ και καιρό διαμήνυε ότι θα «εκδικηθεί» τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και την δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters