ΗΠΑ: Την καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ επιδιώκει η Ελίζαμπεθ Γούορεν

Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020, έκρινε χθες Παρασκευή ότι το Κογκρέσο οφείλει να αρχίσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας των ευρημάτων του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

«Η σοβαρότητα αυτής της ανάρμοστης συμπεριφοράς καθιστά απαραίτητο οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων να παραμερίσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες και να ασκήσουν το συνταγματικό τους καθήκον», υποστήριξε η Γουόρεν μέσω Twitter. Και «αυτό σημαίνει ότι η Βουλή [των Αντιπροσώπων] πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ» Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε.

Η Γουόρεν έγινε έτσι η πρώτη από τους σημαντικότερους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών που κάλεσε να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Μάλερ σχετικά με τη φερόμενη απόπειρα της Ρωσίας να επέμβει και να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Μάλερ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι πράγματι υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη, συντονισμός μεταξύ της εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων και της Μόσχας. Ωστόσο, στην έκθεσή του κάνει λόγο για «πολλές ενέργειες» του ενοίκου του Λευκού Οίκου που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απόπειρες «άσκησης ανάρμοστης επιρροής» στις έρευνες που διενεργούνταν.

Αν και ο Μάλερ αποφάσισε εντέλει να μην ασκήσει δίωξη στον Τραμπ για κάποιο ποινικό αδίκημα, ιδίως για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ταυτόχρονα επισήμανε στο κείμενο πως τα ευρήματα της έρευνας δεν του επέτρεπαν να απαλλάξει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Η Γουόρεν, γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης, επισήμανε ότι εάν «αγνοηθούν οι επανειλημμένες απόπειρες του προέδρου να παρακωλύσει την έρευνα (…) θα έκανε μεγάλη και διαρκή ζημιά σε αυτή τη χώρα».

Ωστόσο άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών μάλλον υποβαθμίζουν τη συζήτηση περί έναρξης διαδικασίας καθαίρεσης του Τραμπ ενώ απομένουν 18 μήνες ως τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Με το Κογκρέσο μοιρασμένο, η πιθανότητα η διαδικασία που είναι γνωστή με τον όρο impeachment στις ΗΠΑ να προχωρήσει θεωρείται ούτως ή άλλως μικρή.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους ότι τα ευρήματα της έρευνας του πρώην διευθυντή του FBI ισοδυναμούν με «ολοκληρωτική νίκη του προέδρου», αφού είναι «σαφές» πως δεν διαπράχθηκε «κανένα» ποινικό αδίκημα το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ