Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε στους ηγέτες του στρατού των ΗΠΑ πολλά μαθήματα για το μέλλον του πολέμου, από τον τρόπο διοίκησης στρατευμάτων και την προστασία των στρατιωτών, εως τα drones και τις ανασφαλείς επικοινωνίες, σύμφωνα με την Γραμματέα του Στρατού, Κριστίν Γουόρμουθ.
«Κοιτάμε καθημερινά σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στην Ουκρανία και τον ρωσικό στρατό και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα διδάγματα μπορούμε για το τι πιστεύουμε ότι σημαίνει για τον στρατό μας στο μέλλον», δήλωσε η Γουόρμουθ.
Καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στον τέταρτο μήνα της, η Γουόρμουθ τόνισε πέντε βασικούς τομείς τους οποίους έχει ξεχωρίσει ο στρατός.
1. Ηγεσία και πειθαρχία στο πεδίο της μάχης
Οι ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία υπογραμμίζουν τη σημασία της ηγεσίας, της εκπαίδευσης και της πειθαρχίας. Ο ρωσικός στρατός στερείται ισχυρού σώματος υπαξιωματικών, οι οποίοι είναι σημαντικοί ηγέτες σε μονάδες σε όλο τον αμερικανικό στρατό. Επίσης, πολλοί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία είναι στρατεύσιμοι, οι οποίοι τείνουν να είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.
Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει επίσης δυσκολευτεί να αναθέσει καθήκοντα πεδίου μάχης σε διοικητές χαμηλότερου επιπέδου, κάτι που μπορεί να παραλύσει τις τακτικές και να θέσει σε κίνδυνο ανώτερους αξιωματικούς. Δώδεκα Ρώσοι στρατηγοί φέρεται να έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, εν μέρει επειδή διοικούσαν στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή.
2. Logistics
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο ρωσικός στρατός αγωνίστηκε με τη μετακίνηση εξοπλισμού γύρω από το πεδίο της μάχης – ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένης της θέσης της Ουκρανίας στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας – υπογραμμίζοντας τη σημασία των logistics σε παρατεταμένες συγκρούσεις.
«Οι Ρώσοι έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανεπάρκεια σε αυτόν τον τομέα», είπε η Γουόρμουθ.
Ενώ πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες δυνατότητες επιμελητείας του Στρατού είναι μια «δύναμη». «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μας υπενθύμισε ότι η επιμελητεία θα είναι βασικός παράγοντας σε μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση, ειδικά σε τεράστιες αποστάσεις, όπως αυτή του Ινδο-Ειρηνικού».
3. O κίνδυνος των κινητών τηλεφώνων
Μια άλλη αποτυχία από τους Ρώσους ήταν στις επικοινωνίες τους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών που φέρεται να χρησιμοποιούν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, είπε η Γουόρμουθ, δίνει σε έναν αντίπαλο την ευκαιρία να τον στοχεύσει.
Ο Στρατός – ιδιαίτερα η ομάδα δικτύου του – έχει εργαστεί επιμελώς για να μειώσει τα ηλεκτρονικά σήματα που προέρχονται από θέσεις διοίκησης τα τελευταία χρόνια ως μέρος της στρατηγικής εκσυγχρονισμού του.
4. Άμυνα ενάντια σε drones
Τα πεδία μάχης της Ουκρανίας έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων συστημάτων. Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές χρησιμοποιώντας το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2 για να χτυπήσουν ρωσικά τεθωρακισμένα.
Ο στρατός των ΗΠΑ «έχει το νου του» στις απειλές που θέτει το drone εδώ και χρόνια, αλλά ειδικά μετά τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ο στρατηγός Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, αρχηγός του επιτελείου του Στρατού, έχει εξισώσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που σκότωσαν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
5. Αποθήκευση πυρομαχικών
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο στρατός των ΗΠΑ έχει στείλει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Javelins και Stingers. Από τότε, οι ηγέτες του στρατού και η αμυντική βιομηχανία εργάστηκαν για να αναπληρώσουν την προμήθεια αυτών των όπλων.
«Η Ουκρανία υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της βιομηχανικής μας βάσης και των αποθεμάτων πυρομαχικών μας», δήλωσε η Γουόρμουθ. «Τα πυρομαχικά θα είναι πολύ σημαντικά στο μέλλον, ιδιαίτερα αν βρεθούμε σε μια παρατεταμένη σύγκρουση».
Πηγή: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου Reuters