Η αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Heidi Shyu, δήλωσε ότι η χώρα της δεν σχεδιάζει να ανταγωνιστεί τη Ρωσία και την Κίνα στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, καθώς «η κούρσα σε αυτόν τον τομέα είναι μια χαμένη προσέγγιση».
Η ίδια τόνισε ότι το πεδίο ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων συνεχίζει να είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας για τις ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η Ουάσιγκτον αναπτύσσει συστήματα αναχαίτισης για τους ρωσικούς και τους κινεζικούς πυραύλους.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν για πρώτη φορά να «υστερούν» στην αμυντική ανάπτυξη, κάτι που επέτρεψε στη Ρωσία και την Κίνα να προχωρήσουν πολύ μπροστά στην υπερηχητική τεχνολογία. Αναλυτές επιβεβαίωσαν ότι παρά όλες τις προσπάθειες, στρατηγικές και οικονομικές, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να οπισθοδρομεί σε αυτόν τον τομέα, γνωρίζοντας ότι τα υπερηχητικά όπλα είναι μία από τις έξι αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ σύμφωνα με το Πεντάγωνο, θα μπορούσαν καθορίζουν την έκβαση μελλοντικών συγκρούσεων.
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την αντιμετώπιση ρωσικών και κινεζικών υπερηχητικών πυραύλων
Το Πεντάγωνο κατανοεί ότι «έχει μείνει πίσω» και γι’αυτό, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους είχε, ανακοινώσει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας στρατηγικής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων, καθώς και των μέσων προστασίας εναντίον τους.
Ωστόσο, η τεχνολογία για την αντιμετώπιση των υπερηχητικών όπλων είναι τόσο ακριβή και δύσκολη στην εφαρμογή που οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια για να ανταποκριθούν στα επιτεύγματα της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή, Yuri Knutov. Υποστηρίζει επίσης, ότι τα διαστημικά συστήματα τα οποία αναπτύσσουν οι ΗΠΑ, έχουν την ικανότητα ανίχνευσης εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία διαθέτει το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal, το υπερηχητικό σύστημα Avangard και ο υπερηχητικός πύραυλος Zirkon αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.
Με πληροφορίες από: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου