Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα σήμερα, η οποία, όπως δήλωσε θα αυξήσει τις ικανότητες της νησιωτικής χώρας και θα διευκολύνει τον αμερικανικό στρατό να συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις της.
Ο Μπλίνκεν πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τους ηγέτες των 14 χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δεσμευθεί νωρίτερα σήμερα να στηρίξει τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού στη διάρκεια συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην πρωτεύουσας της Παπούας Νέας Γουινέας, το Πορτ Μόρεσμπι.
«Περνάμε από μια γενική σχέση (…) σε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Συνήφθη μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας, ο Τζέιμς Μαράπε. «Εργαζόμαστε από κοινού για να οικοδομήσουμε το μέλλον», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει «να βελτιωθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς μας σχέσεις (…) και θα αυξήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση στα ύδατα της Παπούας Νέας Γουινέας, κοντά στις θαλάσσιες οδούς προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα πρόσβαση στους αμερικανικούς δορυφόρους παρακολούθησης, είχε επίσης εξηγήσει ο Μαράπε.
Αν και η συμφωνία παρουσιάζεται ότι έχει στόχο να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας, οι φιλοδοξίες της Κίνας στον Ειρηνικό είναι βασικός λόγος για την αμερικανική δέσμευση στην περιοχή, εκτιμούν αναλυτές.
«Αν και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο, κρύβεται πίσω από την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα», σημειώνει ο Γκόρντον Πικ του Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Ειρήνη.
Ο Μαράπε ωστόσο διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμποδίζει τη χώρα του να συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας.
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να αποτρέψουν τις χώρες του Ειρηνικού από το να συνάψουν αμυντικούς δεσμούς με την Κίνα, μια αυξανόμενη ανησυχία λόγω της όξυνσης των σχέσεων με αφορμή την Ταϊβάν.
Οι ηγέτες των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού τονίζουν ότι η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητά τους.
Κατά τη συνάντησή του με τον Μαράπε, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την Παπούα Νέα Γουινέα σε όλους τους τομείς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την οικονομική ανάπτυξη, την κλιματική κρίση και τη σημασία της συνεχιζόμενης δέσμευσης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε κάποια πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες κατά της υπογραφής της συμφωνίας αυτής, με πολιτικούς της αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας.
Συνεργασία Ινδίας- νησιών του Ειρηνικού
Από την πλευρά του ο Μόντι δήλωσε στους 14 ηγέτες του Φόρουμ Συνεργασίας της Ινδίας και των Νησιών του Ειρηνικού ότι το Νέο Δελχί θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος τους και ότι είναι δεσμευμένο “σε έναν ελεύθερο, ανοικτό και συμπεριληπτικό Ειρηνικό Ωκεανό”.
«Αναμφίβολα είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε τις ικανότητες και τις εμπειρίες στην ψηφιακή τεχνολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την υγειονομική ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ινδός πρωθυπουργός.
Οι ηγέτες της Quad – ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ινδία– συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, πρόσθεσε ο Μόντι.
Ο Μαράπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Φόρουμ ζήτησε από την Ινδία να σκεφθεί τις μικρές νησιωτικές χώρες που «υποφέρουν από τα παιχνίδια επιρροής των μεγάλων κρατών».
Ο πρωθυπουργός της Παπούας Νέας Γουινέας επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για παράδειγμα, έχει προκαλέσει πληθωρισμό και υψηλές τιμές στα καύσιμα και την ενέργεια στις μικρές οικονομίες της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters