Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου, στην πρώτη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Λευκό Οίκο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
«Η επίσκεψη του καγκελάριου είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τους βαθείς δεσμούς φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Γερμανίας», δήλωσε η Ζαν-Πιερ.
Στη συνάντηση, λίγο μετά την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας, την οικονομική επιβάρυνση της Ρωσίας μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές και την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν επίσης τη συνέχιση της συνεργασίας σε μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τις κοινές προκλήσεις που θέτει η Κίνα και τη συνεργασία μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού, τόνισε η Ζαν-Πιερ.
Ο Σολτς θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αυτή την εβδομάδα.
Στην ατζέντα της συνάντησης Σολτς και Μπάιντεν αναμένεται να είναι και μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ αναφορικά με τον τομέα των πράσινων επενδύσεων.
Θα συζητηθεί ο αμερικανός νόμος που βάζει σε κίνδυνο ευρωπαϊκές εταιρείες
Δυνάμει του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα χορηγήσει ενισχύσεις και επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες πράσινες τεχνολογίες, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως φωτοβολταϊκά πλαίσια, με προϋπόθεση πως θα παράγονται στις ΗΠΑ.
Κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ανησυχούν πως ο IRA όχι μόνο θα σημάνει πως ευρωπαϊκές κατασκευάστριες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αθέμιτο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά και ότι θα μεταφέρει στην Αμερική επενδύσεις που θα γίνονταν στην Ευρώπη.
Τα θέματα του εμπορίου αντιμετωπίζονται τελικά από τις Βρυξέλλες εκ μέρους των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μια ομάδα εργασίας με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές συνεχίζει να συνεδριάζει τακτικά για το θέμα.
Ο Σολτς την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι επιθυμεί να εμβαθύνει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αποκηρύξει κανόνες που θέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εταιρείες από τον Καναδά και το Μεξικό, για παράδειγμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters