Μερικές ώρες αφότου άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιδιώξει αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου, ο ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, όμως ανησυχεί για τα προβλήματα που κατ’ αυτόν θα προκαλέσουν τα εκατομμύρια των ψήφων οι οποίες θα σταλούν ταχυδρομικά.
«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», πέταξε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».
Ο Τραμπ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, για τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων και υποστήριξε πως θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι «χρόνια», για να ξεδιαλύνει η κατάσταση. «Θέλω να δω αλλαγή της ημερομηνίας (των εκλογών); Όχι. Αλλά δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές», επέμεινε.
Αυτό που φάνηκε να εισηγείται νωρίτερα χθες μέσω Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποκρούστηκε αμέσως από στελέχη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, των Ρεπουμπλικανών.
«Ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας, σε πολέμους, στη μεγάλη ύφεση, στον εμφύλιο, ποτέ δεν αναβάλαμε εκλογές και θα βρούμε τρόπο να τις κάνουμε και τώρα στην ώρα μας, στις 3 Νοεμβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ.
Ο νόμος, που τηρείται απαρεγκλίτως από το 1845, προβλέπει ότι οι προεδρικές εκλογές, οι εκλογές για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου της Γερουσίας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Οταν τον Απρίλιο ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του ότι ο Τραμπ ίσως επιχειρήσει να μεταθέσει τις εκλογές, ο Τραμπ είχε απαντήσει: «Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να αλλάξω την ημερομηνία των εκλογών. Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο; 3 Νοεμβρίου, ωραία ημερομηνία. Ανυπομονώ για αυτές τις εκλογές».
Ταυτόχρονα, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να αντισταθούν στις απόπειρες για καθιέρωση της καθολικής επιστολικής ψήφου, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει δυνατότητες νοθείας και ότι «για κάποιο λόγο, δεν πάει καλά για τους Ρεπουμπλικανούς».