Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ξεπερνώντας ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.
«Είναι μια δύσκολη απόφαση. Την αναβάλαμε» για κάποιο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν «το σωστό να γίνει».
Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του «συνέστησε ομόφωνα» την πρόταση αυτή.
Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει «γραπτές» εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν «τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες».
Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.
Η δύσκολη απόφαση Μπάιντεν και το ευχαριστώ του Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η απόφασή του να παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς ήταν δύσκολη, αλλά πιστεύει ότι το Κίεβο χρειάζεται τα όπλα, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση.
«Προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτά τα χαρακώματα και να σταματήσουν αυτά τα άρματα μάχης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την «απαραίτητη» στρατιωτική βοήθεια στην άμυνα της Ουκρανίας.
«Μια απαραίτητη, πολύ μεγάλη και έγκαιρη στρατιωτική βοήθεια», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν και τους Αμερικανούς για αυτά τα «αποφασιστικά μέτρα».
«Η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας θα φέρει νέα εργαλεία για την απελευθέρωση του εδάφους μας και θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρήνη», πρόσθεσε.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις εξεγείρονται για την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς
«Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα»: η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα στείλει στον στρατό της Ουκρανίας πυρομαχικά διασποράς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υπενθύμισαν τον φρικιαστικό αντίκτυπο των όπλων του είδους για τους αμάχους.
Τον Αύγουστο του 2022, το Παρατηρητήριο Πυρομαχικών Διασποράς (Cluster Munition Monitor), στο οποίο συμμετέχουν διάφορες ΜΚΟ, τόνιζε πως η Ουκρανία ήταν τότε το μοναδικό πολεμικό θέατρο όπου χρησιμοποιούνταν, από τον ρωσικό στρατό εν προκειμένω.
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού.
Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.
Όμως –από τη φύση τους– σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.
Οι συνέπειες παραμένουν δεκαετίες μετά
Συνολικά 123 χώρες –αλλά όχι η Συρία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ισραήλ– υπέγραψαν τη σύμβαση του Όσλο το 2008, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 και απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, την πώληση και τη χρήση πυρομαχικών διασποράς.
Τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν μαζικά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξάλλου, οι ΗΠΑ τα χρησιμοποίησαν στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως και το Ισραήλ στον Λίβανο, κυρίως στη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ το 2006.
«Ακόμα προσπαθούμε να μαζέψουμε αμερικανικά υποπυρομαχικά στο Λάος» σχεδόν 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, τονίζει ο κ. Σαπουί.
Η σύμβαση του 2008 θυμίζει τα όπλα διασποράς «σκοτώνουν άμαχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εμποδίζουν την ανάπτυξη», ενώ εμποδίζουν επίσης «την επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων για χρόνια».
Οι άμαχοι αποτελούν το 97% των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) και το 66% από αυτούς είναι παιδιά, με βάση τα δεδομένα από τις ζώνες στις οποίες η ηλικία συμπεριλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση του Cluster Munition Monitor.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters / Φωτογραφία Reuters