Έπειτα από δύο ημέρες που διαπιστωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες.
Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τα 25.757 στη χώρα.
Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο (2.108) είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ.
Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ έγιναν η χώρα του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον απολογισμό να γίνεται βαρύτερος από αυτούς στην Ιταλία (πάνω από 21.000 νεκροί), στην Ισπανία (πάνω από 18.000) και στη Γαλλία (πάνω από 17.500), κράτη πάντως με πολύ μικρότερους πληθυσμούς.
Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι επίσης η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τη Δευτέρα ξεπεράστηκε το όριο των 600.000 διαγνωσμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα.
Επίκεντρο της επιδημίας στην αμερικανική επικράτεια συνεχίζει να είναι η Νέα Υόρκη, όπου πάντως μοιάζουν να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της εξάπλωσης: οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώνουν πτώση.
Για «αχτίδες φωτός» μίλησε χθες στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που σύστησε για την αντιμετώπιση της κρίσης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ, κατά το μοντέλο στο οποίο γίνονται αναφορές συχνότερα (του Institute for Health Metrics and Evaluation, ή IHME) και το οποίο λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση στην Κίνα και στην Ευρώπη, είναι πως θα ανέλθουν γύρω στους 70.000 σε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ο Τραμπ αναστέλλει την χρηματοδότηση του ΠΟΥ!
Η ζοφερή αυτή κατάσταση στις ΗΠΑ «στριμώχνει» για τα καλά τον Ντόναλντ Τραμπ, που ούτως ή άλλως ελέγχεται για τις επιλογές του στην κρίσιμη περίοδο, δηλαδή στο ξέσπασμα της πανδημίας.
Αναζητώντας έτσι κάποιον αντιπερισπασμό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον βρήκε στο «πρόσωπο» του ΠΟΥ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που του προσάπτει.
«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ.
«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.
Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.
Η ανακοίνωση του μεγιστάνα καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.
Την 24η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.
«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.
Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.
Πηγή: Reuters/AFP/Xinhua/ΑΠΕ-ΜΠΕ