ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 800 εκ. δολαρίων – Στέλνουν βαρύ πυροβολικό και drones

Πρώτη ενημέρωση: 17.36

Δεύτερη ενημέρωση: 18.19

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει μια επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν την Ουκρανία, ένα ποσό που θα προστεθεί σε εκείνο (ύψους επίσης 500 εκατομμυρίων δολαρίων) που αποδέσμευσε τον Μάρτιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις νέες αποστολές βοήθειας, που περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό, πυρομαχικά και drones, σε μια ομιλία από τον Λευκό Οίκο με σκοπό να ενημερώσει τους Αμερικανούς για την κατάσταση της σύγκρουσης,

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης στην Ουάσιγκτον.

Αυτή η βοήθεια αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης, κατανέμοντας, ιδίως, τους μισθούς και τις συντάξεις και να αποφύγει μια επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προτού εκταμιευθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μπροστά στις επείγουσες ανάγκες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

«Μπλόκο» στα ρωσικά πλοία από τα αμερικανικά λιμάνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία να μπαίνουν στα αμερικανικά λιμάνια σε μια προσπάθεια να απομονώσουν περαιτέρω τη Μόσχα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Κανένα πλοίο που έπλεε υπό ρωσική σημαία, ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσικά συμφέροντα, δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να προσπελάσει τις ακτές μας», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.  Είπε ότι ήταν «ένα ακόμη κρίσιμο βήμα» που έκαναν οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους στον Καναδά και την Ευρώπη «για να αρνηθούν στη Ρωσία τα οφέλη του διεθνούς οικονομικού συστήματος που τόσο απολάμβαναν στο παρελθόν».

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη 5 δις δολάρια τον μήνα»

Η Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές ζημίες, με πολλές καταστροφές υποδομών, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν περιορισμένη δραστηριότητα. Η σύρραξη έχει επίσης επηρεάσει τον σημαντικό αγροτικό τομέα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι υπάρχει ανάγκη ενός ποσού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της οικονομίας της χώρας, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγιέμο αναμένεται επίσης να παραστεί σήμερα στη συνάντηση μεταξύ της Γέλεν και του Σμίχαλ, όπως και ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, ο οποίος μπόρεσε να συμμετάσχει χθες στη συνεδρίαση της G20, αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε ένα πακέτο ασφαλείας με 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, 2.000 Javelins, 1.000 ελαφριά αντιαρματικά όπλα και 6.000 αντιαεροπορικά συστήματα AT-4, 100 drones, 100 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 5.000 τουφέκια, 1.000 πιστόλια, 400 πολυβόλα και χιλιάδες εξοπλισμούς θωράκισης σώματος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / CNN / Φωτογραφία αρχείου Reuters