Οι ΗΠΑ παρουσίασαν με ξεκάθαρους όρους το εύρος των δεσμεύσεών τους βάσει της αμυντικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τις Φιλιππίνες, εκδίδοντας νέες οδηγίες στις οποίες αναφέρονται συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο επιθέσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι νέες οδηγίες συμφωνήθηκαν την Τετάρτη, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες και έπειτα από τα επανειλημμένα αιτήματα της Μανίλας να ξεκαθαριστούν οι όροι υπό τους οποίους η Ουάσινγκτον θα την υπερασπιστεί.
Αν και οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν εκ νέου τις Φιλιππίνες ότι η αμυντική τους συνεργασία είναι «ακλόνητη» κατά την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στον Λευκό Οίκο, η Μανίλα εκτιμά ότι η αμυντική συμφωνία, που υπεγράφη το 1951, πρέπει να επικαιροποιηθεί για να αντικατοπτρίζει το υφιστάμενο περιβάλλον ασφαλείας. Εξάλλου οι Φιλιππίνες διαμαρτύρονται τον τελευταίο καιρό για την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Βάσει των νέων οδηγιών οι ΗΠΑ θα πρέπει να σπεύσουν να βοηθήσουν τις Φιλιππίνες είτε σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα αλλά και στην περίπτωση που γίνουν στόχος πλοία του λιμενικού της. Επίσης η συμφωνία ανανεώθηκε για να περιλαμβάνει αναφορές σε σύγχρονες μορφές πολέμου, όπως «οι τακτικές των γκρίζων ζωνών», τις οποίες κατηγορείται η Κίνα ότι χρησιμοποιεί για να επιβάλει την κυριαρχία της σε νησιά στην περιοχή με μη στρατιωτικά μέσα, όπως η χρήση σκαφών του λιμενικού ή αλιευτικών.
«Προειδοποίηση στην Κίνα»
Η Νότια Σινική Θάλασσα, μία θαλάσσια οδός κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο, έχει αναχθεί σε επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Αν και οι οδηγίες δεν αναφέρονται ρητά στην Κίνα, έχουν στόχο να την «προειδοποιήσουν» ώστε να μη στοχοθετεί το λιμενικό των Φιλιππίνων, εκτίμησε ο Ρόμελ Ονγκ, πρώην αντιναύαρχος του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων και καθηγητής στο Ateneo School of Government.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στη χρήση διμερών συμφωνιών για να γίνονται παρεμβάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία «δεν θα πρέπει να αναχθεί σε χώρο κυνηγιού για εξωτερικές δυνάμεις».
Οι νέες οδηγίες δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάρκος Τζούνιορ στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε «σας στηρίζουμε στη Νότια Σινική Θάλασσα και οπουδήποτε αλλού στην περιοχή».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters